reklama

Ako sa po sviatkoch ľahko vrátiť k práci, ak pracujete z domu?

Viacerí z vás už druhý rok pracujú z domu, preto môže byť náročné zaradiť sa po Vianociach opäť do pracovného života.

Ako sa po sviatkoch ľahko vrátiť k práci, ak pracujete z domu?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pracovať z domu je síce veľmi pohodlné, ale o to náročnejšie rozdeliť si čas na pracovný a oddychový. Obzvlášť po sviatkoch, keď vašu domácu kanceláriu zdobia vianočné dekorácie a domovom sa rozlieha vôňa posledného vianočného pečiva. Ľudia, ktorí bývajú v menšom byte to majú oveľa náročnejšie, ak nemajú jasne vyhradený kancelársky priestor. Takže, ako sa vrátiť späť do pracovného režimu? 

Majte pod kontrolou svoj mindset

Návrat do práce z domu si vyžaduje o niečo viac mentálnej disciplíny oproti práci, ktorú ľudia vykonávajú mimo domova. Buďte na seba prísni a nepodľahnite potrebe zrazu všetko upratovať odkladať prácu na neskôr. Kým nie je čas na prestávku, riešte len pracovné záležitosti. Je to síce nepríjemné, ale potrebné, ak si chcete udržať systém a dôslednosť. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nezačínajte deň kontrolou e-mailov

Po sviatkoch je dosť možné, že vaša e-mailová schránka bude preplnená stovkami správ. Začať svoj prvý deň v práci kontrolou a odpisovaním na e-maily a rôzne požiadavky môže byť frustrujúce. Začnite sa venovať najskôr povinnostiam, správy a „vybavovačky” počkajú a nikam vám neutečú. 

Nájdite si čas na upratanie a aklimatizáciu

Vstaňte o niečo skôr a venujte čas tomu, aby ste si usporiadali pracovný priestor a adaptovali sa na zmenu režimu. Uvarte si kávu alebo čaj a spojte sa s vašimi kolegami. Prehodenie niekoľkých slov vám pomôže vrátiť sa späť do pracovného režimu a spojenie so spolupracovníkmi vám zlepší náladu a nebudete sa cítiť tak podráždene. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vypracujte si denný plán

Identifikujte, ktoré úlohy je skrátka nevyhnutné splniť a takisto si vytvorte zoznam úloh podľa dôležitosti. Nezabudnite mať tento zoznam celý čas na očiach, aby ste mysľou neodbiehali k iným aktivitám či odolali prokrastinácii. Keď máte pred sebou jasný plán, je ľahšie udržať si motiváciu a vrátiť sa späť na správnu cestu, ak sa myseľ rozhodne ubiehať. 

K e-mailom pristupujte strategicky

Bez jasného plánu strávite prechádzaním a odpisovaním na e-maily možno aj celé hodiny. Najlepší spôsob, ako začať, je v rýchlosti si prelistovať predmety správ. Podľa toho, ktoré sú najurgentnejšie, ich označte hviezdičkou a postupne ich čítajte a odpovedajte. Uvedomte si aj to, že po sviatkoch plných pohody sú všetci tak nejak mimo rytmu a potrebujú čas na začlenenie sa. Je v poriadku, ak vám to bude trvať o niečo dlhšie. 

Milan Tkáč

Milan Tkáč

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu