reklama

Kedy je najlepší čas na meditáciu?

Meditácia je ideálny spôsob, ako sa na chvíľu zastaviť, vypnúť myseľ a dištancovať sa od každodenných činností.

Kedy je najlepší čas na meditáciu?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V princípe sa odporúča meditovať desať až dvadsať minút denne. Okrem toho môžete do svojej rannej alebo večernej rutiny zaradiť aj dychové cvičenia, ktoré pomáhajú zmierniť napätie, stres a osviežiť myseľ. Bežný človek môže mať zo začiatku problém v tichosti sedieť a meditovať. Treba si na to vyhradiť správny čas a nájsť tiché miesto bez rušivých vplyvov. Aký čas je na meditáciu najvhodnejší?

Ranná meditácia

Ak sa bežne zobúdzate v neskorších hodinách a ihneď sa vrhnete na povinnosti, v prvom rade sa musíte zbaviť tohto zvyku. Pre optimálny výkon, produktivitu a psychickú pohodu sa odporúča vstávať skôr. Nejeden úspešný človek vstáva ráno o piatej, aby sa mohol mentálne nastaviť na úspechy a hladký priebeh nového dňa. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ranná 10-minútová meditácia je skvelým krokom pre budovanie zdravých návykov, pomáha zlepšovať koncentráciu a zmierňuje úzkosť a obavy, ktoré ľudia v priebehu dňa bežne prežívajú. Namiesto pozerania do telefónu hneď po prebudení a paniky z toho, že znova nestíhate, by ste mali začať deň pokojne a sebavedome. Ak začnete svoje ráno skorým vstávaním, cez deň sa budete cítiť oveľa lepšie a vyrovnane. 

Cestovanie bez stresu

Ak cestujete do práce mestskou hromadnou dopravou, nezabudnite si so sebou vziať slúchadlá. Skúste si namiesto populárnej hudby vypočuť zvuky dažďa, morských vĺn či spev vtákov. Môžete si do smartfónu stiahnuť aplikácie ako Calm, Breethe či Auru, ktoré okrem týchto autentických zvukov ponúkajú výber relaxačnej hudby. Aj cesta v preplnenom autobuse môže byť príjemná (v rámci možností). Upokojujúce zvuky vás udržia v pozitívnej nálade. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niečo podobné môžete využiť aj pri jazde autom. Namiesto ranných správ z rádia, ktoré väčšinou obsahujú len negatívne informácie, si zapnite relaxačnú hudbu. Dajte si pauzu od negativity, ktorej kontrolu aj tak nemáte v moci. 

Zastavte sa

Obedovú prestávku môžete využiť na krátku meditáciu. Pár minút vás vymaní z hektického kolotoča a pomôže vám lepšie sa sústrediť na poobedie. Ak máte vlastnú kanceláriu alebo pracujete z domu, ste v značnej výhode oproti tým, ktorí pracujú s viacerými ľuďmi. Ak však súkromie nemáte, využite voľný čas na krátku prechádzku. Aby ste ušetrili čas, odporúčame vám nepozerať pri obede do smartfónu, pretože je to ohromný žrút času.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Meditujte po práci alebo večer

Ak veľmi bojujete so skorým ranným vstávaním, vyskúšajte meditovať po príchode domov. Veľa ľudí sa ihneď pustí do upratovania, varenia a ďalších činností, ktoré ich vyčerpávajú. Dvadsať minút oddychu a meditácie si určite medzi týmito činnosťami nájdete, veď povinnosti počkajú. 

Ešte účinnejšie je meditovať pred spaním, a to najmä vtedy, ak nemôžete zaspať kvôli hlasným myšlienkam. Meditácia vás výborne uvoľní, zníži stres, spomalí rýchlu srdcovú frekvenciu a navodí pocit šťastia, pokoja a pohody. A na záver ešte jedna myšlienka. „Denne by ste mali meditovať 20 minút, a ak si neviete nájsť čas, mala by to byť až hodina.” Je to o tom, ako dokážete organizovať svoj čas, určiť si priority a zbaviť sa zbytočných zlozvykov. 

Milan Tkáč

Milan Tkáč

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu