reklama

Prečo

Prečo som na seba uplietol tento bič? Prečo sa chcem vydať ako baránok medzi svorku vlkov, ktorí ma môžu roztrhať na kúsky? Prečo ja, tichý a nepriebojný, nenápadný  a všedný, píšem teraz tento prvý článok ? Neviem. Ale, ak dovolíte, môžem na to skúsiť prísť spolu s Vami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ad 1. Tichá voda brehy myje.
Ad 2. Voda pritekajúca do jazera ho postupne naplní a nájde odtok, vytvorí ho.
Ad 3. Nie som síce ešte veľké jazero, ale brehy to už nevydržali a povolili.


Počúvam pásmo Mojžiš od Učedníkov a uvedomujem si, že cesta z Egypta bola namáhavá a ťažká. Napriek tomu, že ich pomerne skoro zbavili faraóna a jeho vojska, museli sami prekonať cestu cez púšť. Zdá sa, že zablúdili. Cesta, ktorú mohli prejsť za týždeň, dva, im trvala 40 rokov. To je zrejme aj prípad slovenskej spoločnosti, ktorá sa po nežnej revolúcii stratila po ceste do zasĺúbenej zeme. Najprv zišla z cesty v rokoch 1994 - 98, potom sa zdalo, že naberieme správny kurz a chvíľu sme skutočne šli za hviezdou. Potom sme sa opäť stratili v skalnatej púšti. Indiáni vravia, že sa nestratil bojovník, stratilo sa len jeho teepee. Mne sa zdá, že v našom prípade platia obe interpretácie. Stratili sme sa my, nevieme, kde sa nachádzame. Stratil sa však aj cieľ našej cesty. Ba čo viac, stratil sa aj z našej mysle, nevieme sa dohodnúť, kam chceme ísť. V zime 1989 a na jar nasledujúceho roku sa zdalo, že je to jasné. Mysleli sme, že človek vedľa nás chce to isté čo my. Mysleli sme, že je to samozrejmé, toľko rokov nás nútili mať rovnaký názor na veci, ten istý správny pohľad na svet. Neuvedomili sme si, že po rokoch života v krajine krivých zrkadiel, takmer nikto z nás nemal jasnú predstavu o tom, ako by mal život vyzerať život v normálnej spoločnosti. A tak teraz ako psí záprah ťaháme sane na všetky možné strany a len pomaly napredujeme vpred. Ako židia. Dúfam, že nám na dosiahnutie normálnej spoločnosti bude stačiť tých 40 rokov. 16 už máme za sebou.

... stačí.

Marián Miliczki

Marián Miliczki

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

večne nespokojný post post moderný rebelant hľadajúci to, čo je za ... Zoznam autorových rubrík:  spoločnosťpolitikazahraniciepoznámkytrinásta komnatamuž a ženasúkromnénezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu