reklama

Mali sa lepšie učiť

Jedna česká reklamná agentúra obliekla minulý týždeň slovenských Rómov pracujúcich pri výkopoch v Prahe do tričiek „Mal som sa lepšie učiť". Za odmenu vraj dostali cigarety, pivo a klobásy. Robotníci sa sťažovali že je to pre nich hanba, ale odmenu neodmietli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Cieľom agentúry bolo vzbudiť pozornosť médií a poukázať na dôležitosť vzdelania, čo sa jej podľa mňa aj podarilo. Je len škoda že sa nespýtali Rómov či budú viesť svoje deti k tomu, aby sa lepšie učili a nedopadli tak isto ako oni.

Povinná školská dochádzka trvá na Slovensku najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16.rok veku, čo znamená v lepšom prípade ukončené základné vzdelanie. V súčasnom krízovom období patria práve osoby s najnižším vzdelaním medzi najviac zasiahnutých prepúšťaním, taktiež si najťažšie hľadajú novú prácu. Zároveň sa znížila aj ich možnosť uplatnenia pri nekvalifikovaných prácach v zahraničí, kde majú voči iným uchádzačom zväčša aj nevýhodu neznalosti domáceho jazyka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trenčiansky kraj bol za posledné roky charakteristický nízkou evidovanou nezamestnanosťou (3.miesto po BA a TT kraji). Podľa posledných údajov z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny si zatiaľ tretie miesto udržal v podmienkach plošného nárastu nezamestnanosti v SR. Kým v januári 2009 miera evidovanej nezamestnanosti dosahovala 5,58%, v auguste už predstavovala 9,25% ekonomicky aktívneho obyvateľstva Trenčianskeho kraja. Rozmenené na drobné, takmer 12 000 dovtedy pracujúcich ľudí uviazlo od januára v evidencii úradov práce a sú odkázaní na podporu v nezamestnanosti. V porovnaní s ostatnými krajmi rástla rýchlejšie - za obdobie január až augus 2009 rozdiel narástol oproti Bratislavskému kraju o vyše 2 percentuálne body, v porovnaní s Trnavským krajom o 1 percentuálny bod a dokonca voči Nitrianskemu samosprávnemu kraju, ktorý bol doposiaľ v štatistikách nezamestnanosti vždy za krajom trenčianskym, sa odstup z januárových 2,45 perc.bodu znížil na augustových 2,02 bodu!!! (zdroj UPSVAR - www.upsvar.sk).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak si všetky tieto fakty rozumne vyhodnotíme, musíme dospieť k záveru, že

v prípade pokračovania tohto vývoju v našom kraji, sa začneme pomaly ale isto prepadať v rebríčkoch nezamestnanosti.

A tak sa pýtam, kto je zodpovedný za tento stav? Nie je to náhodou vedenie, ktoré stojí na čele úradu sediaceho v novej predraženej a nablýskanej budove? Možno nie je fér, za toto dianie viniť len vedenie VÚC, zodpovední sú aj ostatní politickí predstavitelia. Ale pýtam sa, kto má podnecovať diskusiu na aktívnejšie oslovovanie investorov? Majú hlasy prichádzať z radov poslancov, žijúcich v 130 kilometrov vzdialenej Bratislave, alebo priamo z radov regionálnych politikov, ktorí sú volení priamo vo svojich okrskoch? Je najvyšší čas prestať sa obracať k tomuto problému chrbtom s argumentmi, že inde je ešte horšie. Za chvíľu to tak byť nemusí!!!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nechceme sa predsa dožiť toho aby také tričká ako Rómovia v Prahe nosili aj vzdelaní občania nášho kraja v kampani pre nejakú inú reklamnú agentúru.

Miloš Radosa

Miloš Radosa

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hokejový fanúšik, politik, člen dozornej rady HK Dukla Trenčín a riaditeľ pre marketing a predaj v Continental Matador Rubber. Viac o mne na www.milosradosa.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu