reklama

Dovolenka...dovolenka? Dovolenka!

Slovo dovolenka: dovoliť si...ale čo a ako?! Dovoliť si finančne? Alebo si dovoliť vôbec mať pár dní voľno, iba pre seba?! Toť definícia ala Minarčík Wikipédia

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pamätám časy, keď Zemplínska Šírava bolo slovenské more, kde sa premlelo kvantum ľudí, kde človek prežival svoju pubertu s walkmanom na ušiach, do ktorého rodičia nestihali (ani finančne) kúpovať tuškové batérie, kde puberťak získal svoje "prvé skúsenosti". Troška som odbočil od témy. Nechal som sa uniesť spomienkami... Pre Slovákov a Čechov to bolo slovenské more, kde sa človek cítil ako v Chorvátsku: slnko, voda, diskotéky, plachetnice. Potom ti šťastnejší sa dostali k Balatónu, do Juhoslávie - Zadar, Rumunsko - Mamaia, Bulharsko - Zlaté piesky. To bol vrchol dovolenky!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Človek prišiel opálený, s nejakými tými novými nakúpenými vecami v zahraničí. A už bolo sa s čím chváliť. Poniektorí zakúsili severné chladné more v Poľsku alebo v NDR. Dnes, keď si na to spomeniem, prídú mi tie spomienky ako fantastické. Doba sa výrazne zmenila! Ale fakt výrazne. Šíravu sme nechali komplet zruinovať, zdevastovať. Kde tam nejaká snaha o záchranu a znovuzrodenie. Ale tie letné stánky na občerstvenie nemajú ďaleko od ciganského plechového tábora alebo slumu v Riu. A to nehovorím o hygienických podmienkach v nich. Šíravská voda samotná je ako lotto, buď bude toho roku čistá a bude sa dať kúpať, alebo do nech neponoríte radšej ani prst, pokiaľ nechcete po celý rok behať s prstom po kožných lekároch alebo ofačovaným.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sa týka severného mora...zabudni. A Rumunsko resp. skôr Bulharsko si dovolia socialne slabší jedinci. Bez urážky poprosím. Stredná trieda, ak to môžem tak nazvať zájde do starého poctivého Chorvátska. Ešte stále celkom dobré ceny, prostredie krásne a čisté a čo hlavne, v podstate bez jazykovej bariery. Ešte je momentálne obľúbené Grécko, Turecko, Tunis atď. Ale čo ma fakt zaráža dakedy, že nejde tak niektorým ľuďom o oddych, ale o prestíž. Dnes ľudia radi cestujú tam, kde je to práve teraz (!) moderné, in. Napr. Thajsko, Bali a ja neviem ešte kam. Raz sa ma jeden známy pýtal: "Kam ideš toho roku na dovolenku". Odpovedal som Thassos.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zarazila ma jeho odpoveď: "Thassos už nie je v móde". No, som si ani "neuvedomil", že sa chodí na dovolenky tam, kde je to "in". Takže, nabudúce sa už nebudem rozhodovať, kam si chceme ísť oddýchnúť a čo máme radi, ale ... Zalistujem v katalógu, hlavne sa popýtam, kam sa teraz chodí, ale ja pôjdem ešte ďalej... Hoci aj na mesiac...alebo musím byť ja prvý na Marse! Ale hlavne nesmiem zabudnúť dať si kameru na hlavu, alebo všetko fotiť s mobilom a hlavne selfie, nech sa to dá v pozadi identifikovať...žeby Budhov chrám? Dokonca na Marse?! Takže, každému, kto sa chystá toho roku na dovolenku mu prajem, nech si v prvom rade oddýchne, hoci aj na vidieku na chalupe. 

Peter Minarčík

Peter Minarčík

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kto som? Pokladám sa za normálneho muža, "odchovaný" na starej gentleman-skej škole. Trochu viac vnímavejší a citlivejší, ale tak v pohode, ako to má byť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu