reklama

Timur a jeho družina - mrazivá paralela s dnešným Ruskom.

Pod čarovným detským príbehom je skrytá propaganda vojenskej agresie Sovietskeho zväzu.

Timur a jeho družina - mrazivá paralela s dnešným Ruskom.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Timur a jeho družina bol kultový príbeh, ktorý nadchýňal niekoľko generacií socialistických detí, vrátane mňa. Z určitej nostalgie som si povedal, že si knižku znovu prečítam a napokon som si pozrel aj film. Tak trochu som dúfal, že sa mi vybaví niečo pekné z detstva. Stal sa úplný opak, namiesto príjemných spomienok som si uvedomil hrôzu, ktorá je nepriamo v príbehu obsiahnutá a ktorá tak veľmi súvisí s tým, čo sa deje dnes. Z pôvodného želania príjemných spomienok nakoniec vznikla frustrácia z podvodu na nás, deťoch a dôkaz propagandy vojenskej agresie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Timur a jeho družina bol pre mňa i mojich kamarátov fascinujúci príbeh o hrdinstve a pomoci. Hlavný hrdina Timur s pomocou členov miestnej skupiny detí pomáhali v osade za Moskvou a to hlavne rodinám, ktorých muži odišli bojovať na vojnu. Na plot takýchto rodín malí "hrdinovia" nakreslili červenú päťcípu hviezdu a v prípade ak vojak padol, tak červenú hviezdou olemovali čiernou farbou. Timurovci tymto rodinám pomáhali, kde sa len dalo a čo vedeli - nosili drevo, ťahali vodu, ba dokonca vedeli poslať aj telegram, keď to niekto nestihol. Veľmi pekné a hrdinské.

Zároveň je príbeh oslavou Sovietskej armády, s veľkým rešpektom k dôstojníkom. Nakoniec otec dvoch hlavných hrdiniek - sestier je plukovnikom Červenej armády.
Všetko v duchu socialistického idealizmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako dieťa ma fascinovali aj jednoduchšie momenty v príbehu - napríklad ako skupina dokázala spolu fungovať pod Timurovým vedením ale i technické riešenie zvolávania členov pomocou dômyselnej sústavy povrazov ovladaných veľkým otočným kolesom.

Chápem prečo sa mi príbeh ako dieťaťu páčil, zároveň som si pri čítaní uvedomil, aký propagandiostický zločin bol vtedy páchaný na nás všetkých - ďeťoch i dospelých.

Arkadij Gajdar napísal príbeh v roku 1940 a ešte v tom roku bol aj sfilmovaný. 

V roku 1940 už bežala druhá svetová vojna - Hitler napadol Poľsko 1.9.1939. Čo nám však v rámci dejepisu naši učitelia nepovedali, lebo samozrejme nemohli (a možno ani nevedeli) je, že vtedajší Sovietsky zväz len o pár dní neskôr (17.9.1939) napadol Poľsko z východu! Hitlerovské Nemecko a Stalinský Sovietsky zväz na základe zmluvy o vzájomnom neútočení (Molotov-Ribbentrop) medzi  uzatvorenej v auguste 1939 si vlastne rozdelili Europu. Sovietsky zväz bol v princípe s Nemeckom na podobnej úrovni ako Nemecko čo sa týka expanzných ambícií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ešte v septembri Hitler a Stalin pristúpili k realizácii dojednaní paktu Molotov-Ribbetrop a obsadili Polsko.

A nielen to - ďaľšie napĺňanie spomínanej zmluvy a dohodnutej "sféry vplyvu" Sovietskeho zväzu pokračovalo bezdôvodným napadnutím Fínska sovietskou armádou 30.11.1939 v tzv. Zimnej vojne. V júni 1940 atakoval Stalin pobaltske republiky, ktore sa stali súčasťou Sovietskeho zväzu. 

Finsko sa počas Zimnej vojny invázii ubránilo, táto vojna trval len pár mesiacov - do marca 1940.  Naproti tomu Pobaltské krajiny sa osamostatnili až v roku 1991.

Mimochodom Sovietsky, zväz tiež na základe paktu Hitler-Stalin, obsadil aj územie Besarábie, dnešného Moldavska. Toto územie bolo dobyté a obsadené rusmi prvýkrat v r.1812 (Rusko-Krymská vojna) a následne v r. 1878 získané od Rumunska násilnou výmenou. Podobne ako baltske republiky aj Moldavsko bolo súčasťou Sovietkeho zväzu aź do osamostatnenia sa v r. 1991.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď sa vrátime k Timurovi - jediné boje, ktorých sa tak ospevovaní sovietski vojaci zúčastňovali a z ktorých mohol Arkadij Gajdar čerpať bola invázia Sovietskej armady v Polsku, prípadne vo Finsku. V čase napadnutia baltských republík a moldavska už mal pravdepodbne spisovateľ knihu o Timurovi hotovú.


Pre mňa je prekvapujúce poznanie, že hrdinské činy Timura a jeho druhov boli cielené na rodiny vojakov armády agresora. Arkadij Gajdar poplatný propagande povýšil bezprecedentné a výlučne okupantské vojny na čosi heroické.

Hitler napadol Sovietsky zväz 22. júna 1941 a nikto nespochybňuje význam sovietskych vojsk pri poražke fašizmu. Agresívna expanzia cárskeho ruska i Sovietskeho zväzu je viac než evidentná a súčasné "špeciálna vojenská operácia" nie je ničím iným, než pokračovním dobyvateľských ambícií sovietských a ruských diktátorských režimov. 

Ak som si chcel zachovať pozitívne ilúzie z detstva, tak som tú knihu vôbec nemal čítať.

V skutočnosti som však rád, že chápem skutočnú realitu a nežijem v klamstve.

Pozn.

V Československu kniha vyšla asi v roku 1947.


Martin Minarovič

Martin Minarovič

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  78x

MUDr. vystudoval som LFUK, pracoval som 30 rokov vo veducich poziciach business-u - vo farmapriemysle. Toho casu sa venujem coachingu a mentoringu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu