reklama

Whisky & Risky Expedition-Scotland 2012- časť ostrova Isle of Skye

Po mierne vlhkej noci strávenej v karaváne pre 8 ľudí, rannom ošetrení nášho zatekajúceho stanu /Michalovi večná sláva za pomoc/a schrúmaní pár sušienok na raňajky, nasadáme opäť do áut. Okruhom po ostrove Isle of Skye sa za pomerne nepríjemného počasia rútime k dlhému prepravovaniu sa trajektami až na ostrov Barra, kde si večer postavíme stany a nocujeme v oficiálnom ostrovnom kempe menom Borve.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)
Obrázok blogu

Naša prvá zastávka je len niekoľko desiatok minút od nášho nocľažného miesta. Konečne cítime bodanie drobného hmyzu, tzv. midges, ktoré nám bolo z každej strany sľubované. "Au" kňučí Michal, "au" kňučí Edo, len Katarínka sa usmieva popod fúzy, vediac ako tieto beštie /myslím mušky, nie chlapcov/ fungujú. A nakoniec najdlhšie "aaaaaaaaaaaaaaau" vychádza zo mňa. Mušiatka mi chcú ukázať svoju silu, ich vpich je taký intenzívny a okamžite svrbiaci, že nevydržím, začnem pobehovať sem a tam a ošívať sa, sťaby malá Zuza.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď máme pamätné fotky fotogenického mostíka a jeho okolitých vôd a kopcov cvaknuté, prcháme preč.

Obrázok blogu

Našou ďalšou zastávkou je velikánsky vodopád známy ako Kilt Rock Waterfall. "Viete prečo sa tak volá?" pýta sa nás Katarínka. Jasné, že na ňu čumíme ako teliatka. "Nuž okolité skaly, pozdĺž ktorých vodopád steká, sa podobajú na skutočný naskladaný škótsky kilt". Vysvetlivka pre neznalých - kilt je tradičná pánska skladaná sukňa.

Obrázok blogu

A tak ideme preveriť skutočnosť. Najprv zamierim k najmenej zaľudnenej časti, kde sa v diaľke trbliece morská hladina olemovaná vysokými útesmi. Stále nemáme pekný slnečný deň, tmavé mračná sa striedajú s dažďom a oceľovou šeďou. Brrrr, miestami je to pekne pochmúrna atmosféra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Po chvíľke samoty sa vraciam k ostatným. Ako na povel sa pár mrakov rozostúpi a za slnečného svitu pozerám do hĺbky pod sebou. Vodopád ma očarí - jeho zvuk, výška a dúha pri dopade - ako aj okolité "kilt" skaly, ktoré vraj slúžia odvážlivcom na trénovanie skalolezenia - to všetko by som prijala ako každodenný ukľudňujúci výhľad z okna môjho príbytku. Viem, viem, je veľa miest, ktoré by som prijala ako výhľad, ale keby nebolo toľko ľudí naokolo, veru by som si s potešením sadla a zasnívala sa za zvuku padajúcej vody a predstavila si malý domček, pred ním útulnú terasku a ja s pohárom dobrého vína, sediac s vyloženými nohami, sledujem tento úchvatný film.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Našťastie ma tlupa ľudí, ktorá sa neustále mení, hýbe, drgá a rozpráva, núti prestať snívať a vracia ma do reality.

Obrázok blogu

Mierime k severnej časti ostrova, ktorá je sopečného pôvodu a nazýva sa Quiraing. Najvyššou horou v tejto časti je 719 metrov vysoký Storr, na ktorého úbočí sa nachádza 55 metrov vysoká skalná veža zvaná Starý muž (The Old Man of Storr).

Obrázok blogu

"Starého muža" však nevidíme. Keď prechádzame miestom, kde treba vystúpiť, leje ako z požiarnickeho auta. Počujeme zaškŕkať našu dobrú vysielačku a Katka sa nás pýta: "chcete zostať čakať na lepší čas, alebo sa pohneme ďalej a cestou uvidíme, či sa bude dať zastať a niečo pekné vidieť?". Volíme posun, čakať sa nám nechce, kontrolujúc výhľad z okna. Okrem hustého lejaku nevidíme vôbec, ale vôbec nič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Približne po 10 minútach, keď sa šplháme dákymi serpentínami do kopca, oblaky stúpajú smerom nahor spolu s nami. Lejak sa tu mení na drobný mrhol. Na Katkinu už známu kontrolnú otázku odpovedáme tentokrát zborovým "áno, stojíme". Chalani vybehnú ako prví a kým sa poobliekam a vezmem foťák, už ich vidím ako svätú trojku na malom výbežku v diaľke. Príjemné pózovanie, aspoň vidno pomer veľkosti nášho druhu k veľkosti kamenitého okolia.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Presúvam sa bahnistým chodníkom ponad serpentíny, predsa len pre našinca ide o zaujímavý šoférsky úkaz.

Potom sa otáčam čelom vzad a vidím, že druhá Katarína je už ďaleko predo mnou. Krajina mi pripomína všetky možné miesta, v ktorých sa pravdepodobne ukrýva dáky trpaslík, drak, či iná rozprávková príšerka.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Spokojní z výhľadov a malej prechádzky, sadáme mokrí do áut a tešíme sa do prístavu. Máme prázdne bruchá a prístav znamená prísľub jedla. "Na čo máte chuť? " pýtam sa našej posádky. Nuž veľký výber škóti naozaj nemajú, väčšinou je to o šošovicovej alebo paradajkovej polievke, fish and chips, či burgeroch s hranolkami. Ani prístavná reštika v Uig-u nie je výnimkou. Ale hlavné je, že dáme do seba niečo jedlé a teplé.

Po obede nechávame naše autá bez dozoru na dnešné poobedie, zajtrajší deň a pozajtrajšie doobedie stáť na prístavnom parkovisku. Berieme si všetky veci, stany aj spacáky a klepajúc kapotám na rozlúčku, trielime na trajekt. Ten nás zhruba 1,45h povezie na ostrov Uist, skladajúci sa zo severnej časti, Benbeculy a južnej časti.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Opúšťame pevninu a tešíme sa na plavbu. Hľadáme si pekný výhľad, až skončíme na hlavnej krytej palube na 1. poschodí a vidíme ten istý obraz ako kapitán. Jasné že nás to baví len chvíľku, po pár minútach už každý z nás odfukuje pohodlne rozvalený v kresle.

Obrázok blogu

Náš plán, prejsť ostrov Uist autobusom, stroskotáva. Na lodi sa dozvedáme, že autobus premáva len v čase letných prázdnin a tak si budeme musieť prenajať miestny taxík.

Hneď v prístave sa pýtame tety dispečerky a tá nás odvelí na koniec malej dedinky, do domu z tmavohnedého dreva s krikľavožltými okenicami. Útulný, trochu gýčový domčúr má síce dvere otvorené, ale nikoho vo vnútri. Obchádzame ho, až konečne v hornej časti ulice vidíme garáž. A v nej sympatický ujo leští svojho veterána, vraj rovnako starého ako je on sám. Posiela nás do Tranzita - "yes it is opened", vysvetľuje, keď sa nehýbeme z miesta. Jasné, že je otvorený - kam by z tohto ostrova zlodeji aj ušli, všakže? :-). "Iba si umyjem ruky a som vám k dispozícii". Prekonávame s ním niečo okolo 70 kilometrov a cestou sa dozvedáme nielen čo to z histórie ostrova ale aj to, že pán má 78 rokov. Tak sa teraz schválne pozrite na fotografiu od Katarínky - ujo je tretí zľava.

Obrázok blogu

autor: Katarína Hoglová - http://www.hoglova.dphoto.com/

Po srdečnej rozlúčke sa ďalšiu trištvrte hodinu plavíme menším miestnym trajektom, pardón proti tomu prvému je to trajektík. Na palube sa dávame do reči so štvoricou priateľov stredného veku z Aberdeen aj s ich psom a netušíme, že ich ešte niekoľko krát stretneme aj na Barre.

Katarínka - šikulienka nám priamo na trajekte vybaví odvoz taxíkom priamo do kempu, takže cestu máme viac ako pohodlnú. A keď vidíme náš kemp, srdce nám pookreje - čisto, prázdno, útulne.

Sme v cieli - ostrov Barra je na chvíľku náš. Stany máme postavené, polievka sa nám varí v kempovom kuchynsko-kúpeľňovom prístrešku a všetci si vychutnávame hviezdnatú oblohu nad nami. Skúšam fotiť nočné hviezdy, samozrejme s Katarínkinou asistenciou, pretože nočnú hviezdnu oblohu som ešte nefotila. Fúka silný vietor, nemám dobrý ťažký statív, len môjho malého cestovateľa, neviem nájsť v tom množstve fotovolieb bulb uzávierku a hlavne - zabudla som si doma diaľkovú spúšť. Takže s dobrými nočnými fotkami sa lúčim. Ale prijímam Michalovu ponuku na fotenie, kedy malou baterkou naznačuje umiestnenie svojho stanu a až po 30 s expozícii vidíme na displeji, čo to vlastne kreslil. A ako naschvál /myslím v pozitívnom význame slova/ počas exponovania po ceste nad našimi stanmi prejde auto a dokonale nasvieti pozadie. Spokojná odkladám "náradie" a idem zhltnúť naše polievkové veľdielo. A teším sa na zajtrajšie cyklokolečko okolo celého ostrova.

Dobrú noc :-).

Obrázok blogu
zuzana minarovičová

zuzana minarovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Jediný spôsob ako obstáť v skúške, je skúšku podstúpiť. Inak to nejde."Náčelník Majestátna Čierna Labuť (z knihy Marlo Morgan Posolstvo od protinožcov) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu