Na farme v Toskánsku

Cyprusy kolísajúce sa vo vetre, nekonečné vinohrady...Dážď si pomaličky razí cestu k olivám a vínu.

Na farme v Toskánsku
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Začiatkom apríla som bola na farme v Toskánsku. Nachádza sa pár kilometrov od mestečka Lucca obklopeného hradbami zo 16. storočia. Návšteva farmy, po taliansky fattorie, predstavuje výborný spôsob, ako spoznať život na toskánskom vidieku. Zoznámite sa s miestnymi obyvateľmi, dozviete sa o ich živote, práci, no a v neposlednom rade ochutnáte ich produkty. Lebo odísť z Toskánska a ignorovať miestne víno, olivy a pesto? To by bol neodpustiteľný hriech.

V deň, keď som prekročila prah farmy, sa slnko skrývalo za mrakmi. Všetko nasvedčovalo tomu, že dážď sa čoskoro ukáže v plnej sile. Cyprusy lemujúce príjazdovú štrkovú cestu vyzerali v tomto počasí trochu strašidelne. Keď som prechádzala cez dvor, všimla som si usporiadanie jednotlivých objektov. Vľavo bol umiestnený podlhovastý kamenný dom s reštauráciou, vpravo nechýbala veľká zimná záhrada. Na farme som prišla do kontaktu aj s koňmi. V tom čase som ich vyrušila pri večeri. Keď mi s radosťou pooblizovali kabát a ruky, cítila som sa ako zákusok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po vyjdení menšieho kopčeka som sa ocitla na vinohradoch. Nedovidela som na ich koniec. Spolu s búrkovými mračnami to vytvorilo pôsobivú scenériu. V prítomnosti chladného vetra som sa s radosťou započúvala do slov pani farmárky, ktorá ma zasvätila do tajov výroby vína. Zapamätala som si nasledovné informácie: základom je kvalita hrozna. Od nej sa všetko odvíja. Závisí od niekoľkých faktorov, ako napríklad od odrody v konkrétnej oblasti. Dôležitú rolu zohráva aj samotná kvalita viníc, no a nezanedbateľným faktorom je aj počasie. Kvalitu vína ovplyvňuje napríklad aj lisovanie hrozna. Samozrejme, čo by to bola návšteva vinohradu bez toho, že by sme sa bavili o fermentácii? Tá je pri výrobe vína veľmi dôležitá. V tejto fáze vzniká alkohol. Vína zrejú v dubových sudoch. Na pani farmárke bolo vidieť, že je v oblasti zorientovaná a že jej záleží na tom, aby bolo víno čo najkvalitnejšie. Jej nadšenie vo mne vyvolalo vzrušenie. Nemohla som sa dočkať ochutnávky...Ale musela som ešte chvíľu počkať.

SkryťVypnúť reklamu

Pred priložením vínového pohára k perám som sa zúčastnila menšej prednášky o výrobe olivového oleja. Pani farmárka opäť vyzdvihla dôslednú starostlivosť o olivy, t. j. ošetrenie pôdy, hnojenie a následné zalievanie. Možno pre vás nebude žiadnou novinkou, že oberanie prebieha striasaním zo stromov. Je veľmi dôležité, aby boli olivy spracované do 24 hodín od zberu, pretože iba tak dosiahnu požadovanú kvalitu. Následne sa olivy vyčistia a pomelú, takýmto spôsobom sa dostanú do lisu, a tam z nich vznikne olej, ktorý sa po prefiltrovaní plní do fliaš.

Nasledovala ochutnávka miestnych produktov v zimnej záhrade, čo bol výborný nápad, keďže sa vonku rozpršalo. Na stole boli pripravené fľaše s červeným a bielym vínom, ku ktorým sa čoskoro pripojil čerstvo upečený chlieb s olivovým olejom, pestom a sušenými paradajkami. Ešte aj dva mesiace po tomto zážitku si viem vybaviť ,,praskanie" čerstvo upečeného chlebíka v ústach, tanec olivového oleja na kôrke a sušené paradajky zvýrazňujúce chuť pečiva a olív.

SkryťVypnúť reklamu

Pri pohľade na dažďové kvapky stekajúce po oknách, a s pohárom bieleho vína, som sa započúvala do veselej vravy ľudí. Všetci boli vzrušení z ochutnávania miestnych produktov. O čo väčšia radosť nás všetkých zaplavila, keď sme sa dozvedeli, že môžeme navštíviť aj obchod! Zatiaľ, čo všetci kupovali vína a olivový olej, ja som sa rozhodla pre telový krém s výťažkami z olív, včelieho jedu, bambuckého masla a esenciálneho oleja z vanilky.

Keď som nastúpila do autobusu a oprela si hlavu o sedadlo, stále som mala pred očami nekonečné vinice, cyprusy kolísajúce sa vo vetre a cválajúce kone. Premýšľala som nad ľuďmi žijúcimi na toskánskej farme, ktorí investujú toľko času a úsilia do svojej práce. A robia ju s veľkou vášňou a trpezlivosťou. Ktovie, koľko olív spadne zo stromu pri najbližšom zbere?

Mirka Košťálová

Mirka Košťálová

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  12x

autorka básnicko-prozaickej zbierky Ateliér Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu