reklama

Na ŠPZ zarába dlhé roky jediná firma. Využíva dieru v zákonoch a neschopnosť úradu.

Viete, ako si zaistiť pravidelný príjem? Stačí spraviť jednoduchý krok. Dať si ochrániť dizajn formy evidenčného čísla vozidla, ľudovo ŠPZtky. A ministerstvu vnútra sa váš dizajn zapáči.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

To, aký bude mať tvar označenie motorového vozidla (EČV), určuje ministerstvo vnútra vyhláškou. Namiesto toho, aby vyhláškou stanovilo podmienky a vzhľad EČV a zároveň legislatívne upravilo podmienky prihlasovania dizajnu, z „nejakého nejasného dôvodu“ sa stotožnilo s dizajnom, ktorý si dala zapísať do registra dizajnov firma TURČAN DELTA s. r. o.

Výsledkom je súčasný stav, keď jedna jediná (!) firma na Slovensku má právo na výrobu EČV na motorové vozidlá. Ak si myslíte, že len na tie základné, mýlite sa. (odporúčam pozrieť si tento register: Zoznam registrovaných dizajnov firmy TURČAN DELTA s. r. o.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Opodstatnené sú 3 otázky:

  1. Ak sú nastavené podmienky schvaľovania dizajnu a jeho používania, ako je možné, že samotné ministerstvo vnútra nedokáže navrhnúť taký tvar EČV, aby sa nestalo vazalom jednej súkromnej spoločnosti? A nemohlo tak urobiť verejné obstarávanie na výhodnejšieho dodávateľa?

  2. Ako je možné, že od roku 1996, kedy si uvedená firma prvýkrát zaregistrovala dizajn EČV, neprišlo ministerstvo vnútra s návrhom zmeny zákona o dizajne 444/2002? A nezmenilo časť zákona, kde by bolo vylúčené registrovať dizajn, kde je napríklad použitý slovenský znak?

  3. Ako je možné, dať si zapísať dizajn so slovenským znakom v ňom, ak súhlas na jeho používanie vydáva ministerstvo vnútra? A to podľa zákona o používaní štátnych symbolov. To isté ministerstvo, ktoré má problém hľadať výhodnejšieho dodávateľa na výrobu EČV.

Mojím cieľom nie je útočiť na uvedenú firmu. Tá len využila dieru v zákonoch a nekompetentnosť Úradu priemyselného vlastníctva, ktorý niečo také nikdy nemal schváliť.

Úrad totiž mohol (a mal) využiť aspoň to málo, čo mu zákon umožňuje – uplatniť paragraf 9 zákona 444/2002: Úrad nezapíše do registra dizajn, ktorý je v rozpore s verejným poriadkom alebo s dobrými mravmi

A ak už tento úrad tak v minulosti urobil, prečo neuplatňuje právomoc, taký záznam zrušiť podľa paragrafu 36, ods 1, písmeno b.

V súkromnej sfére si každý dá pozor na to, aké má náklady, ako ich priebežne znižovať, resp. efektívne využívať. V tomto prípade štát lajdáckym spôsobom za peniaze daňových poplatníkov objednáva výrobu plechových EČV od jednej a tej istej firmy dlhé roky. Bez relevantnej možnosti urobiť výberové konanie na výhodnejšieho dodávateľa na ďalšie obdobie. Bez úspory finančných prostriedkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úrad priemyselného vlastníctva (UPV) je ústredným orgánom štátnej správy. Pýtam sa teda predsedu vlády, čo s tým chce robiť? Prečo už dávno nežiadal od UPV, aby takýto záznam z registra dizajnu nevymazal? Je to len preto, že podpredsedom úradu je jeho bývalý poslanecký asistent Miroslav Čellár? Mimochodom, to je tuším ten pán Čellár, čo mu náš premiér predal halu.

Pán Pellegrini, vyzývam vás, žiadajte od Úradu priemyselného vlastníctva vysvetliť, ako je možné, aby mal niekto zapísaný dizajn, ktorý obsahuje štátny znak. A žiadajte, aby uplatňoval zákon, a vymazal zápis dizajnu EČV z registra dizajnov. Alebo čakáte na to, kým si niekto požiada o zápis dizajnu nejakého úradného dokladu, alebo napríklad dopravných značiek? 

Miroslav Ivan

Miroslav Ivan

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Sme to MY, kto rozhoduje a kým nebudeme MY všetci politikmi so záujmom o verejné veci, nič v našej krajine sa nezmení.Občan tejto krajiny, ktorý chce prispieť k zlepšeniu života svojich detí a ďalších generácií na Slovensku. Poslanec NRSR za stranu SaS a tímlíder pre Dopravu a Stavebníctvo. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu