reklama

Keď fašista kričí "chyťte fašistu"

Spoločenská objednávka na riešenie problému extrémizmu naozaj existuje. Ale bola aktuálna poriadne dávno. Lepšie neskoro ako nikdy?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (45)

Ak ste sledovali môj blog trochu dlhšie tak viete že posledný rok píšem o svojich postrehoch vo vzťahu k extrémistickým hnutiam ktoré pôsobia na Slovensku. Mimo iné som sa zaoberal aj zrušením politickej strany Slovenská Pospolitosť, ktorá je predchádzajúcim "projektom" Mariána Kotlebu.

Strana bola rozpustená 1. Marca 2006 na základe rozhodnutia súdu o tom, že stanovy politickej strany nesmú obsahovať body ako "nastolenie nového spoločenského systému", pretože niečo také je nezlučiteľné s ústavou. Napriek tomuto zdanlivo šťastnému koncu však mala krátka história tejto strany jeden zásadný problém.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nikto z členov, funkcionárov alebo predsedníctva strany nebol trestne stíhaný.

Dnes som sa dopočul, že aj vďaka snahe slovenskej polície došlo k rozpusteniu tejto strany. I keď nespochybňujem, že Slovenská Pospolitosť bola zrušená v súčinnosti s políciou, orgány činné v trestnom konaní boli vo veľkej nevýhode a všetci aktéri ostali nepostrestaní.

Je preto naozaj na mieste chváliť sa? Veď čo, k rozpusteniu došlo ešte za Dzurindovej vlády.

Založenie extrémistického hnutia je trestným činom až od začiatku tohto roka. Kotleba a ani jeho spolustraníci, ktorí protiústavné stanovy spísali a schválili, v tej dobe nespáchali trestný čin. Vtedy bol k dispozícii iba zákon o šírení a propagácii extrémizmu a aj ten sa aplikoval len na historické fašistické a nacistické hnutia, prípadne ich symboliku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Extrémistické hnutia na našom území na toto reagujú a symboliku menia. Zákon tak ostal bezzubý aj v prípade neonacistickej časti Skinheads, Pospolitosti, a iných skupín. Symbolika však len dáva myšlienke grafický znak. Myšlienka samotná sa uživí aj bez nej. Internet a sociálne médiá sa stali živnou pôdou na šírenie myšlienok. Sami o sebe však niesú zodpovedné za ľudí ktorí ich tam píšu a zverejňujú. Myšlienky totiž prežili počas komunistickej totality hovorenou formou, a po páde komunizmu sa začali šíriť najprv knižnou formou. Alternatívna história alebo alternatívne fakty niesú tak nové javy ako si dnes zvykneme myslieť a boli prítomné od druhej polovice 90. rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Novinkou je však len to, že dnes má človek možnosť zdieľať takýto materiál verejnou formou, vo svojom mene.

Dnes môžete na profiloch sociálnych sietí bez problému identifikovať ľudí s takýmto zmýšľaním. Dôvod prečo sa nechávajú identifikovať je ten že hľadajú im podobných.

Ani sociálne médiá, ani údajne nedostatočné vzdelávanie za súčasným nárastom prejavov neo-fašizmu však nestoja. Sociálne médiá tieto javy spravili viac viditeľné. Dnes už sa nedá uhýbať pohľadom pred skineheadom čo ide okolo a nahovárať si že je to len malá bezvýznamná skupina nevzdelaných bitkárov. V skutočnosti je to skupina ľudí ktorá sa nechala kŕmiť nenávistnou ideológiou, hoaxmi a alternatívnou históriou po mnoho rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Problém je ten, že myšlienka je podstatná. Nie vonkajšie prejavy ani symbolika.

Istý človek sa pred rokom nechal často počuť že "Treba zabrániť vzniku ucelenej moslimskej komunity" alebo "že príjmeme len sýrskych kresťanov". Tento človek prijal primárnu myšlienku fašizmu a tou je kádrovanie ľudí podla ich rasy, alebo presvedčenia. K diskriminácii je potom už len krok.

Fašisti nie sú len tí čo chodia pochodovať s vlajkami a hajlujú. To sú len niektoré vonkajšie prejavy.

Pán premiér, nemáte najmenšie morálne právo oháňať sa "úspechom" proti Slovenskej pospolitosti, ani morálne právo brojiť proti fašizmu. Vašej vyjadrenia z predvolebného obdobia naznačujú, že ste súčasťou problému.

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.Budem snažiť hľadať kapely ktoré sa pohybujú v našich undergroundových vodách, o neznámych ale aj slávnych kapelách ktoré ostávajú "za oponou" bežnej slovenskej mediálnej politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu