reklama

Reflexie na pripravenú reformu Optimalizácia siete nemocníc (OSN), alebo bude nás mať kto liečiť?

Riadia náš štát dlhodobo neskúsení, kvázi odborníci, ktorí sú často len emisármi finančnej a politickej oligarchie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V súčasnosti sa veľa diskutuje o  reforme Optimalizácia siete nemocníc, ktorá je v druhom čítaní rokovania schôdze parlamentu, čo ma inšpirovalo vyjadriť môj názor na túto tému.

Ten, kto považuje OSN za zásadnú reformu  zdravotníctva a poslancov,  ktorí ju posunuli  v parlamente do druhého čítania za hrdinov, buď nevie o čom hovorí, alebo chce dať barličku a punc dôveryhodnosti na neschopnosť riešiť zásadné problémy nášho zdravotníctva. Pre pamäť treba zdôrazniť, že ide už o druhý pokus o zavedenie tejto reformy do života, keď pred dvomi rokmi predovšetkým zásluhou Slovenskej lekárskej  komory pod vedením bývalého prezidenta, nebol schválený  vtedajšej ministerke A. Kalavskej návrh  Stratifikácie nemocníc. Dnešná vláda sa už poučila a rozdelila naplnenie reformy OSN  na dlhodobé obdobie. Vychádza mi to tak, že nenapraviteľné chyby sa vykonajú hneď a ostatok prejde do zabudnutia výmenou ministrov.  Na Slovensku je už  vžitým pravidlom, že mandát každého ministra zdravotníctva  trvá len jeden rok, v čom máme neslávne prvenstvo v rámci celej Európy. Zdá sa, že osamotený hlas predsedu LOZ-u  spolu s iniciatívou   VÚC Banská Bystrica nezastaví jej schválenie. Nakoľko  prijatie  OSN je pre vládu nutnou podmienkou  čerpania finančných prostriedkov pre zdravotníctvo z Plánu obnovy. Čierneho Petra však  možno ešte   pri hlasovaní drží  Boris Kollár s jeho  poslancami Sme rodina.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Notoricky dlhodobo sú známe riešenia odborníkov zo zdravotníckej praxe ako posunúť naše zdravotníctvo vpred a zvýšiť dostupnosť a kvalitu  v prospech pacienta a zdravotníkov na požadovaný štandard  vyspelých krajín v rámci Európy. Stačí len dôsledne uplatňovať v praxi overené kritéria efektívnosti. Robiť správne veci  a tieto robiť správne. Ako na to? Je jednoduché riešenie. Správni ľudia na správnom mieste. Musí sa už  skončiť éra, že tento štát dlhodobo riadia neskúsení, kvázi odborníci, ktorí sú  často len emisármi finančnej a politickej oligarchie a do zdravotníctva nechodia pracovať, ale podnikať. To, že je  zdravotníctvo v stave v akom je, nie je len krátkodobá záležitosť terajšej vlády. Ale je aj  systémovou chybou minulosti, najmä od prijatia neslávnej Zajacovej reformy. Najväčším  paradoxom je, že tí čo dlhodobo plundrovali naše zdravotníctvo sa dnes pasujú do úlohy osvietených kritikov súčasnej vlády a spasiteľov zdravotníctva.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dosiahnuť konkurenčnú schopnosť s vyspelými krajinami EÚ a tým uplatňovanie systémových zmien  v našom zdravotníctve znamená  predovšetkým:

1. Zabezpečiť personálnu stabilizáciu lekárov a sestier  okamžitým  navýšením platov lekárom minimálne o 20% t.j. 500 eur a sestrám minimálne o 40% t.j. 400 eur (bude to aj motivácia  na návrat lekárov a sestier  zo zahraničia  a tiež návrat zdravotníkov, ktorí odišli zo systému).

2. Skvalitňovať a stabilizovať efektívnosť ambulantného systému všeobecných lekárov a špecialistov.

3. Zabezpečiť vzájomnú konkurenčnú schopnosť systému  zavedením diagnostických a terapeutických štandardov a úhrad výkonov dôsledným naplnením princípov DRG v praxi. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Masívne pristúpiť k obnove a rekonštrukcii existujúcich zdravotníckych zariadení a konečne začať s výstavbou Novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách v Bratislave v súlade s iniciatívou Zachráňme zdravotníctvo v hlavnom meste - pre celé Slovensko” https://zachranmezdravotnictvo.sk//

5. Vytvoriť materiálne,  personálne, finančné a kapacitné podmienky na rozšírenie a skvalitnenie pregraduálneho a postgraduálneho vzdelávania medikov a zdravotníckych pracovníkov.

Vážení politici, skončite už so žabomyšími prekáračkami,  nemrhajte peniazmi daňových poplatníkov a začnite už spoločne konečne pracovať pre potreby občanov! V opačnom prípade nemožno vylúčiť stupňujúcu nespokojnosť ľudí.  

Miroslav Kollár

Miroslav Kollár

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  44x

Dlhé roky som sa pohyboval pri politike ako manažér. Angažujem sa aj v komunálnej politike a ako občiansky aktivista som viedol úspešnú 11 ročnú kampaň za bezplatné parkovanie pacientov pred nemocnicami. Som demokrat, v politickom prúde som ukotvený v konzervatívnom strede so silným sociálnym cítením. Zdieľam tradičné hodnoty rodiny, ľudskosti, čestnosti solidarity, spolupatričnosti, vzájomného rešpektu, úcty, ľudskej dôstojnosti a patriotizmu v súlade s Ústavou SR. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu