reklama

Čakanie na (ďaľšiu) tragédiu...

"Ahoj, čo máš?", ozval som sa švagrovi do mobilu. "Teraz už nič, chválabohu ste doma!" Môj údiv musel cítiť až na druhom konci linky. "Pri Červenom majeri sa zabilo päť ľudí..."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Tomu, kto touto križovatkou prechádza denne, v okamihu napadlo."To sa už muselo stať." Neprejde mesiac, aby sa tu nestala nehoda a nepoznám vodiča, ktorý by sa tu nemusel pri odbočovaní vľavo po hlavnej ceste riskantne vyhýbať oprotiidúcemu autu z priameho smeru, ktoré mu malo dať prednosť a nedalo. Toto je každodenná skúsenosť!

Reakcia vodičov mužov na túto nedávnu tragédiu bola zrejmá:" Pravdaže ženy, zarozprávali sa..." Lenže ťažké a tragické havárie tu majú aj muži. Problém je totiž v úplne zanedbanom dopravnom značení. To "zanedbanom" je v zmysle nezvládnutom z pohľadu bezpečnosti premávky.

Predstavte si rovinku dlhú asi 5 km, prehľadný úsek zvádzajúci vychutnávať si pohodu z jazdy, k čomu sa zákonite pridáva znížená ostražitosť. Ani si neuvedomíte, asi v polovici tejto rovinky, sprava zozadu sa pripájajúcu cestu. A to cestu, ktorá je v tomto prípade voči vám - hlavná. Situácia sa stáva zákernou o to viac, ak sprava neide žiadne vozidlo, čo by samo o sebe zvýšilo vašu pozornosť, iba oproti a to odbočuje - po hlavnej, naprieč cez vašu jazdnú dráhu...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


A na túto smrteľnú pascu upozorňovala jedna nenápadná trojúholníková značka, ktorú si za šera, dažďa, či inak zníženej viditeľnosti s najväčšou pravdepodobnosťou nevšimnete.
Týždeň po tejto tragédii sa síce ktosi zobudil a trojuholníkovú Daj prednosť nechal vymeniť za Stop-ku, ale na ceste ju zbadáte asi ako na tejto fotke.

Na rovnakej ceste o 10 km ďalej, pred vjazdom do mesta Nové Zámky takmer identická

križovatka, s takmer identickou tragédiou o pár týždňov skôr. Opäť prehľadná rovinka v strede s pripájajúcou sa cestou. Rozdiel je len v počte mŕtvych a v tom, že tu vedie hlavná cesta rovno. Vodič ťahača, ktorý tu pred pár týždňami zabil oprotiidúceho kolegu v dodávke, keď mu nedal prednosť a odbočil pred ním doľava má veľavravné vysvetlenie:"Myslel som si, že som na hlavnej".

Zo striktného pohľadu dopravného značenia sa jedná o jednoznačné porušenie dopravných predpisov vodičmi zúčastnenými na nehodách. Lenže nazdávam sa, že dopravné inžinierstvo neznamená len mechanické osadenie dopravných značiek "...a je to!"
To nezvládnutie bezpečnosti premávky správcom komunikácie spočíva v tom, že dopravné značenie musí aj predvídať čo vodič asi môže v danej situácii opomenúť a vzhľadom na stupeň nebezpečnosti napr. takejto križovatky DôRAZNE vodiča na toto riziko upozorniť. Napríklad veľkorozmernými dopravnými značkami na podklade z fluorescenčného materiálu. Vyžaduje si to pri návrhu dopravného značenia aj schopnosť predvídať psychológiu vodiča v konkrétnej situácii a pri takýchto nebezpečných lokalitách, akou aj Červený majer je, brať do úvahy aj možnosť zníženej koncentrácie vodiča.

Tým skôr ak je pre takéto miesta tragická štatistika. Jedna malá tabuľka, aj keď je na nej STOP, takým riešením určite nie je. Vynakladáme neraz milióny na záchranu hoc len jedného ľudského života, hrdiac sa pritom ľudskosťou a pritom tu, kde ide denne o život a pomôcť dokáže iba MALÝ zlomok zo sumy potrebnej na záchranu života dokážeme byť neskutočne "neľudskí".

O nezmysluplnosti nového dopravného značenia pri Červenom majeri svedčia nespočetné čierne čiary na vozovke pred touto značkou a fakt, že počas tých niekoľkých minút, ktoré som strávil pri fotografovaní tejto križovatky, z desiatich áut prichádzajúcich po vedľajšej ceste na "Stopke" zastavili štyri! Na pokuty občas striehnuci policajti zaberú možno len na tých, ktorí tadiaľto chodia denne, ale na všetkých aj cezpoľných tu striehne 24 hodín denne zubatá...

Miroslav Mojzeš

Miroslav Mojzeš

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ako technik strážim plnenie aj tých najbláznivejších predstáv konštruktéra, ako bežný človek prejavy súdnosti vôkol seba. Zoznam autorových rubrík:  Aj toto bolo...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu