reklama

Patrik verzus Cyril a Metod

Zajtra budú oslavovať v Írsku Deň svätého Patrika a taktiež aj Íri po celom svete, najmä v USA. Kto bol svätý Patrik?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Obrázok blogu

 Patrik sa narodil v roku 385v Británii. Ako 16 ročný bol unesený írskymi pirátmi a musel pracovaťna írskom území. Neskôr sa mu podarilo vrátiť sa do svojej vlasti, kde začalsvoju kresťanskú formáciu na kňaza. V roku 432 sa stal biskupom a bolvyslaný naspäť do Írska, aby tu šíril kresťanské učenie. Vrátil sa tam, kde toako mladík spoznal, no už s novým poslaním – ako misionár. On bol tedaten, kto priniesol kresťanstvo na írsky ostrov. Založil tu kláštory,biskupstvá, diecézy. Učil ľudí, používal pri tom rôzne pomôcky. Napríklad SvätúTrojicu vysvetľoval na byline shamrock (kyseľ), ktorá má tri dlhé zelené lístky.Preto je táto rastlina symbolom Írska. Zomrel v Írsku v roku 461.Dnes môžete stretnúť pútnikov, ako kráčajú na vrch Croagh Patrick, ktorý jehlavným pútnickým miestom k tomuto írskemu patrónovi. Na úpätí vrchu jejeho socha a v ruke má zelený shamrock.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ajkeď zajtra, 17. marca, v deň svätého Patrika, to vyzerá všelijako, Íri sinaozaj pripomínajú hlavne to, že vďaka svätému Patrikovi prišlo do ich krajinykresťanstvo. Pár storočí po Patrikovi priniesli kresťanstvo aj na naše územiesvätí Cyril a Metod. Oslavujeme aj my túto udalosť? Ale kdeže. Oslavy súvýrazne odlišné. Aj keď u nás je tiež v ten deň štátny sviatok, málokto oslavuje nejakého Cyrila a Metoda. A pritom Cyril a Metodurobili obrovský kus práce. Nielen že pomáhali šíriť kresťanstvo, čo sa dovtedyveľmi nedarilo franským kňazom, ale stáli pri zrode aj nášho písma, nášhojazyka, a tým pádom aj našej kultúry. Pamätajme na našu minulosť, nanašich predkov, na naše korene. Íri sú veľmi hrdý na svätého Patrika, aj keďnebol Ír.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nadruhej strane, keď som videl tie oslavy svätého Patrika v Dubline,nevyzeralo to ako kresťanská oslava. Ale verím, že v duši každého Íra jezakorenený silný vzťah ku kresťanskej tradícii. Oni sa ale radi zabávajú, takprečo nie. Ani kresťan nemá byť smutný. Život je predsa krásny. Trošku mi tieoslavy tiež pripomenuli naše sprievody na 1. mája, pred novembrom 1989. Tiežsme sa všetci zhromaždili v centre a čakali na sprievod, kde každáškola, či organizácia, sa prezentovala nejakým príspevkom. Podobne je to aj nasvätého Patrika v Írsku. Prejde sprievod, ktorý pripomína karneval,a po jeho ukončení všetci zájdu do pubov. Tak to bolo aj u nás zakomunizmu. Akurát v Írsku to prebieha s veľkou príchuťou slobody.U nás sa mávalo bielo-modro-červenými vlajkami. Íri to majú jednoduchšie.Všetci sa obliekajú do zeleného. Trošku ma mrzí, že dnešní mladí Íri robiaz Patrika už iba akúsi bábku, či nejakého maskota. Obliekajú sa dobiskupských šiat, a podobne. Ešte viac by ma to asi mrzelo, keby si niektou nás robil podobnú srandu z Cyrila a Metoda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Jasom už pár týždňov doma z Írska. Preto sa zajtra nezúčastním sprievodu.Vy, čo ste teraz v Írsku, urobte zajtra nejaké fotky a dajte na blog.Z minulého roku asi nemá nikto dobré fotky, lebo pršalo. Ale pred dvomirokmi bolo krásne slnečno a pofotil som nádherné fotky. Fotil som ale naklasický film, preto sa s týmito fotkami nemôžem podeliť s vami cezinternet. Pozdravujem všetkých, ktorí sú teraz v Írsku, aj tých, ktoríinde budú oslavovať deň svätého Patrika. Dajte si nejaký ten Guinnessa Jameson aj za mňa. Na zdravie! Sláinte!

Miroslav Molnár

Miroslav Molnár

Bloger 
  • Počet článkov:  82
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Trochu filozof a trochu optimista, cestovateľ, s 30-tkou na krku, ale večne mladý... Zoznam autorových rubrík:  NáboženskéTakto to vidím jaFilozofiaZo svetaÍrskoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu