Pivečko v českej krčme

Podľa mňa je české pivo najlepšie na svete. A ešte lepšia je atmosféra v českých krčmách.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Obrázok blogu

 Za posledných desať rokov sa miminimálne raz v roku podarilo navštíviť Prahu, alebo iné české mesto. Vždysom to spojil s vychutnávaním si českého piva a útulných krčmičiek.Okolo toho vzniklo vždy toľko zážitkov, žeby sa dali romány písať.

 Čosa mi najviac páči v krčmách u našich západných susedov? Nielen užspomínané vynikajúce pivo, ako Plzeň, Staroprameň, Budvar, alebo iné, ktoréchutia vynikajúco. Páči sa mi kultúra českého krčmového života, a to najmäv tom, že sa bežne v krčmách nielen pije, ale aj je. Bežne dostanetena jedenie utopenec, nakladaný hermelín, zemiakové placky, či iné pochúťkyk pivu. U nás na Slovensku, a špeciálne u nás na východe,„jeme“ k pivu akurát tak vodku, rum alebo borovičku. Však kto by dávalpeniaze na jedlo, že? Hovorím samozrejme o slovenských klasických„pajzloch“, a nie o reštauráciách. Avšak v Čechách dostanetejedlo aj vo väčšine podobných pajzlov, čo im automaticky zvyšuje úroveň. A ajten, kto na Slovensku „pajzle“ nevyhľadáva, v Čechách nemá problém.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Taktiežsa mi veľmi páči Praha a jej historické centrum. Ani tam nie je problémnájsť klasickú českú krčmu, pomerne lacnú, kde sa dá aj dobre najesť, aj vypiťto úžasné chutné kvalitné české pivečko. Aj minulý mesiac som navštívil nejaképodobné milé zariadenia, kde pookreje hrdlo a žalúdok, kde možno stretnúťdobrých kamarátov a v diskusii prebrať všetky témy, ktoré sa hodiak pivu. Netreba to však preháňať ani s rečami, ani s pivom.A hlavne, keď človek pomedzi tie pivá zje nejakú dobrú českú špecialitu a dási cigaretku, je to ideálny relax. Najlepšie na tom môže byť aj to, že to nieje tak často. Nevytráca sa to čaro českej „krčmovej romantiky“.

SkryťVypnúť reklamu

 Eštejeden malý dodatok k obsluhe. V pravej českej krčme nemusíte vkusemávať na čašníka, či krčmára. Ten chodí s táckou, kde má načapované pivá,a roznáša po krčme. Keď už máte prázdny pohár, alebo iba málo na dnepohára, vezme vám ho a automaticky vám položí ďalšie pivo. Na účtenku,ktorú vám dá s prvým pivom, urobí ďalšiu čiarku a pije sa ďalej. Keďsme tak sedeli viacerí, tých čiarok pribúdalo akosi rýchlo. No ale kto byodolal...

 Napotulkách za pivom, napríklad v Prahe, musíte mať aj dobrého sprievodcu.Už dvaja ľahšie nájdu tú správnu krčmu. Aj keď niekedy treba prejsť dobrý kuscesty.

Feri
Feri 

(Tak NAZDRAVIE, staraja sabaka!Nabudúce opäť v Prahe!)

Miroslav Molnár

Miroslav Molnár

Bloger 
  • Počet článkov:  82
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Trochu filozof a trochu optimista, cestovateľ, s 30-tkou na krku, ale večne mladý... Zoznam autorových rubrík:  NáboženskéTakto to vidím jaFilozofiaZo svetaÍrskoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu