reklama

Byrokracia v školstve nekončí - elekronická triedna kniha sa bude naďalej tlačiť

Včera Slovensko žilo hlasovaním o zrušení Mečiarových amnestií. Prišla sa pozrieť i vláda. Teraz je na ťahu Ústavný súd SR. Predtým ale prebehlo iné hlasovanie, ktoré mohlo ušetriť tony papiera, byrokracie a ľudskej energie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Súčasné znenie školského zákona v § 11 ods. 4 ustanovuje, že pedagogická dokumentácia školy alebo školského zariadenia uvedená v odseku 3 písm. a) až k) sa vedie na tlačivách, podľa vzorov schválených a zverejnených ministerstvom školstva. Triedna kniha sa môže viesť aj v elektronickej forme. Triedna kniha vedená v elektronickej forme sa najneskôr na konci príslušného školského roka vytlačí v listinnej podobe, podpíše a opatrí odtlačkom pečiatky školy alebo školského zariadenia. Moja úprava by umožňovala elektronickú triednu knihu, ak sa tak škola rozhodne, zabezpečiť pre potreby hodnovernosti a archivácie elektronickým podpisom a pečaťou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom návrhu zákona bolo prispieť k väčšej elektronizácii a informatizácii škôl a školských zariadení a zároveň aj ich odbremenenia od zbytočnej byrokratickej záťaže. Vzhľadom na skutočnosť, že všetky školy a školské zariadenia nedisponujú v súčasnosti technickými prostriedkami na zabezpečenie hodnovernosti pedagogickej dokumentácie, ktorej súčasťou je aj triedna kniha, návrh zákona by ponechal aj doterajšiu možnosť vedenia elektronickej triednej knihy s tým, že jej hodnovernosť a archiváciu by bolo možné zabezpečiť „klasickou“ listinnou formou.

Je mi to ľúto.

Je mi to úprimne ľúto, že po vypracovaní návrhu zákona, rokovaní s ministerstvom a zapracovaní jeho pripomienok, nájdenia kompromisného riešenia (školy, ktoré budú chcieť tlačiť elektronickú triednu knihu, by ju mohli tlačiť naďalej), vyjednávaní podpory naprieč celým politickým spektrom (vyzeralo to viac ako nádejne), konzultovaní návrhu s úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a rozprave, kde neodznela jediná odborná námietka, došlo k tomuto hlasovaniu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Politický aspekt opäť raz vyhral nad tým odborným!

Týmto návrhom zákona sme mohli ľuďom v školstve dokázať a odkázať - tí, čo vedia a chcú, budú mať otvorené dvere. Každá krajina s fungujúcim vzdelávacím systémom nadradila prioritu vzdelávania nad stranícke manévrovanie, boje o body v politickom marketingu. Len u nás je prejavom politického folklóru, že sa hlavne pozerá na to, KTO návrhované riešenie predkladá, a nie ČO a AKO mení.

Lebo každá veľká zmena je zložená z množstva drobných krokov. 

Tak ich už konečne začnime robiť.

(Moja argumentácia počas rozpravy z utorka 4. apríla 2017)

Miroslav Sopko

Miroslav Sopko

Bloger 
  • Počet článkov:  62
  •  | 
  • Páči sa:  79x

manžel, otec, tvorca a správca webu www.zavretaskola.sk Zoznam autorových rubrík:  ŠkolstvoSpoločnosťNezaradenéVzdelávanie

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu