reklama

Evolúcia nevedenia

To, že Slovensko nemá problém s klamstvami a útočnou kritikou, ale skôr s kritickým myslením, je fakt. A to, čo dnes fejkoví ľudia predvádzajú na sociálnych sieťach, je len vyvrcholením procesu, ktorú dnes prináša tisíce mŕtvych.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Zažívame neuveriteľný boom hlúposti nielen na internete, ale aj v skutočnom živote, o akom sa iste nesnívalo ani múdremu Maťkovi z Dobšinského rozprávky. Či to začalo prvým webom o plochej zemeguli, či prvým receptom na vnútorné použite Sava alebo práškovania chémiou z nebies dnes už nevedno. Počkajte, ono to má vlastne hlbšie korene.

Bláznivosť, ktorou sa kryli šašovia, ak svojim vládcom chceli povedať pravdu, už nepotrebuje žiadnu masku. Nie je už ani len literárnou postavou v diele Erasma Rotterdamského zo 16. storočia, kde nás presvedčia svojim satirickým jazykom, že iba v nevedomosti sa skrýva pravé šťastie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes ten blažený pocit má každý, kto svoje nevedenie môže čo najhlasnejšie vytrúbiť do sveta. Ono by to možno až tak nevadilo, keby takýto jedinci necítili potrebu aj nenávidieť vedcov a intelektuálov, s ktorými sa inak vždy snažia vysporiadať všetky totalitné režimy. A preto, čo sa najprv zdalo úsmevné a podcenili sme v zárodku, začína byť dnes nebezpečné. Bežný človiečik skôr uverí kamarátovi na facebooku ako odborníkovi, ktorý sa mu neprihovára jeho jednoduchým jazykom. Pravdu mal ten Wittgenstein, keď tvrdil, že hranice môjho jazyka znamenajú hranice môjho sveta. A tie naše si ideme chrániť ostnatým drôtom nášho presvedčenia o jedinej pravde, v ktorú veríme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potom sa toho chopia politici, ako napríklad jeden súčasný červený poslanec, ktorý bez overovania zdrojov zdieľa fotomontáž pani prezidentky u prezidenta ČR M. Zemana, lebo sa mu to hodí. Alebo keď sa vytvorí fejková fotografia premiéra z Francúzska, kde sa pýši nemčinou a zdieľa to plno príčetných ľudí len preto, lebo ho nemajú v láske. A to sa nám tu ešte naplno nerozbehla taká vec ako deepfake, pričom len budete oči a uši otvárať, čo vám kto vloží do úst a postne to potom na sociálne siete.

Musíme dať vzdelaniu výsadné postavenie, vážiť a podporovať vedcov, umožniť rozvíjanie všetkých foriem rozvoja ľudského potenciálu, len tak zastavíme túto lavínu podobnú ničote z Nekonečného príbehu.

Zdroj obrázkov:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- komentár od Tomáša Hovorku na stránkach In Vivo magazín

Miroslav Sopko

Miroslav Sopko

Bloger 
  • Počet článkov:  62
  •  | 
  • Páči sa:  79x

manžel, otec, tvorca a správca webu www.zavretaskola.sk Zoznam autorových rubrík:  ŠkolstvoSpoločnosťNezaradenéVzdelávanie

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu