Aj vy kupujete dopekané pečivo?

Poznáte ten pocit, keď si chcete kúpiť v podvečerných hodinách čerstvé rožky alebo iné pečivo a následne si uvedomíte, že žiadna pekáreň nie je nablízku?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

 Zájdete do bežného obchodu a všimnete si, ako tam majú špeciálne skrinky, z ktorých vyťahujú teplé čerstvé pečivo. Ako to však vlastne celé funguje?

Určite ste už počuli o dopekaných rožkoch či inom pečive. Samozrejme, človek si hneď predstaví to najhoršie. Je pravdou, že dopekané pečivo nikdy nie je také chutné ako čerstvo upečené. A predsachutí ako čerstvé. Ako je to možné?

Šokové zmrazovanie

Princíp je celkom jednoduchý. Ide najmä o šokové zmrazovanie predpečených výrobkov. Znie to veľmi hrozivo, no predstavte si výkonnú mrazničku s ventilátormi, ktoré fúkajú mrazivý vzduch na produkt zmrazovania. Následkom toho je zmrazenie aj horúcich 80 stupňových rožkov na teplotu mínus 13 stupňov v priebehu pol hodiny. Vtip je v tom, že pri takomto šokovom zmrazovaní sa nevytvárajú v bunkách ľadové kryštáliky, ktoré trhajú bunkové steny a vzniká efekt zmrazených (kašovitých) jahôd. Keby ste jahody šokovo zmrazili, tak vám zostanú celistvé a pevné. To isté platí aj pri pečive.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup je teda pomerne jednoduchý: upečiete pečivo do stavu, keď je takmer hotové a následne ho šokovo zmrazíte. Takéto zmrazené pečivo si potom obchod jednoducho dopečie v konvektomate (špeciálna skrinka na pečenie) a predáva ako čerstvé. Jediný rozdielmedzi úplne čerstvým pečivom a takýmto dopekaným spočíva v tom, že do dopekaného pečivatreba pridať prášok, ktorý by podržal vodu v pečive. Dôvodom je, že mráz vysušuje a preto je potrebné túto vlhkosť udržať v pečive.

Museli by ste byť však veľmi skúsený senzorický analytik, aby ste spozorovali rozdiel.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

220 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu