Najprv si povedzme, čo to vlastne tá salmonela je. Ide o baktériu, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v tráviacom trakte (v hrubom čreve) u zvierat, ako je hovädzí dobytok, ošípané alebo hydina. Na človeka sa prenáša najčastejšie kontamináciou potravín exkrementmi týchto zvierat, alebo keď tieto kontaminujú napríklad vodu – a tá sa dostane do kontaktu s potravinami. Hovoríme o zoonóze, teda o ochorení, ktoré sa prenáša zo zvierat na ľudí.
No je pre nás až tak nebezpečná? Pri tejto otázke sa zrejme všetkým doktorom a hygienikom stavajú vlasy dupkom. Salmonela však nemusí byť takým strašiakom, ak si povieme, ako túto baktériu zničiť. Salmonela je dostatočne citlivá na všetky vonkajšie podnety, napríklad na teplotu či znížene pH zapríčinené žalúdočnými kyselinami.
Čo to v praxi znamená?
Ide o to, že napríklad kontaminované mäso stačí jednoducho tepelne upraviť a salmonela nemá žiadnu šancu na prežitie. Väčším problémom môžu byť vajcia – keďže salmonelu nevidno voľným okom, môže byť nebezpečné konzumovať ich v surovom stave. Aj pri prípadnom prežití nejakej malej časti baktérií nastupuje záložná ochrana, a tou je žalúdočná kyselina, keďže salmonela spôsobuje šarapatu, až keď sa dostane do čreva. Po ceste do žalúdka je totálne neškodná.
Preto je najvyšší podiel ochorení na salmonelu v lete. Keďže v lete pijeme omnoho viac tekutín, ktoré okrem iného riedia žalúdočné kyseliny, zbavujeme sa tak poslednej záchrannej brzdy pred ochorením.
Dobrým príkladom je kebab...
Veľký kotúč mäsa, ktorý sa pomaly opeká na povrchu. Predstavte si, že sa nespotrebuje celý a šéfkuchár ráno zapáli ohrev. Vy si ako prvý nedočkavý zákazník vyslúžite porciu aj s nakultivovanou salmonelou. Ak ste ešte po dobrej večernej párty a hrozivo vás smädí, tak sa pred jedlom dobre napijete vody, ktorá vám zriedi žalúdočnú kyselinu. Katastrofa je na svete, keďže baktériu nezastaví ani šéfkuchárov ohrev, ani váš žalúdok. Na druhý deň vás chytí hrozná zimnica, bolesť brucha a pocit potreby ísť na toaletu. Následne vás čakajú dva týždne ťažkých prehánok a dehydratácie.
Áno, so salmonelózou nie sú v určitých prípadoch žarty a je životu nebezpečná, najmä pre starých ľudí a dojčatá. Preto malá, no nesmierne dôležitá rada na záver: pri príprave mäsových pokrmov vždy dôkladne poumývajte dosku a príbor, s ktorým ste dané mäso pripravovali.