Čo so zvyškami?

Predstavte si, že máte malý bufet, alebo reštauráciu, kde predávate rýchle občerstvenie. Za odvoz biologického odpadu, ktorý by ste inak dali psovi, iným domácim zvieratám alebo do domáceho kompostu musíte platiť firme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Keďže pre firmu nie je ekonomické denné odvážanie biologického odpadu, musíte zvyšky zhromažďovať v separátne označených nádobách či chladiacich boxoch a čakať, kým príde firma pre odpad. Prečo? Poznáte dôvod – „lebo“? 

Najprv trošku legislatívy:Podľa čl. 2 nariadenia Komisie č. 142/2011, ktorým sa vykonáva nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1069/2007 je kuchynský odpad vymedzený ako všetok potravinový odpad vrátane použitého potravinárskeho oleja, ktorý vzniká v reštauráciách, stravovacích zariadeniach a kuchyniach, vrátane kuchýň v spoločných stravovacích zariadeniach a kuchýň v domácnostiach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa zákona 79/2015 Z.z. o odpadoch, prevádzkovateľ ZSS (zariadenia spoločného stravovania)ako pôvodca odpadu alebo držiteľ odpadu zodpovedá za konečné zneškodnenie odpadu (§ 14 zákona č.79/2015 Z.z.).

A teraz ľudskou rečou: V praxi to znamená, že ak máte malý bufet alebo reštauráciu, musíte všetok biologický odpad (odpad 3. kategórie) odkladať v špeciálnych kontajneroch či chladničkách. Musíte si viesť evidenciu a čakať, kým príde firma, ktorá má s vami podpísanú zmluvu o zbere a zneškodnení odpadu, a tento odpad od vás zoberie. Malá prevádzka nevyprodukuje dostatočné množstvo odpadu na denný odvoz a preto sa firme neoplatí ho zbierať každý deň (robí sa to niekedy raz týždenne). Odpadu teda pribúda a treba ho uskladňovať. Preto evidencia plus separátne zberné nádoby či chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Pre porovnanie – predstavte si bytovku, v ktorej sú 4 vchody po 8 poschodí, teda približne 64 bytov. Obyvatelia takejto bytovky vyprodukujú niekoľkonásobne viac biologického odpadu, ako taký bufet či menšia reštaurácia. Biologické zvyšky z bytovky končia v komunálnom odpade. Reštaurácia musí mať zmluvu a platiť mesačne aj stovky eur. Prečo tento rozdiel? Keď už niekoľko storočí predtým sa takýto odpad dával na skrmovanie ošípaným či sliepkam alebo sa skrátka vyhodil na hnoj?

Odborníci zdôvodňujú, že kŕmenie určitého živočíšneho druhu bielkovinami pochádzajúcimi z tiel alebo častí tiel tých istých druhov, je spojené s rizikom rozšírenia choroby. Autori tejto legislatívy vychádzali zo známej choroby hovädzieho dobytka BSE, ktorej šírenie je výsledkom skrmovania mäsovokostnej múčky pripravovanej z kadáverov uhynutých zvierat, vrátane oviec postihnutých scrapiou. Došlo k prelomeniu medzidruhovej bariéry, ktorá sa predtým javila ako spoľahlivý limitujúci faktor, pretože hovädzí dobytok sa predtým desaťročia pásol s postihnutými ovcami a nikdy nedošlo k nákaze.

SkryťVypnúť reklamu

K prenosu ochorenia z oviec na hovädzí dobytok prispeli najmä tri skutočnosti. Prvou vážnou skutočnosťou bola zmena spôsobu prípravy mäsovokostnej múčky. Išlo predovšetkým o zníženie teploty a vynechanie niektorých chemikálií, takže už nedochádzalo k dostatočnej likvidácii pôvodcu scrapie. Druhým faktorom bola istá obdoba kanibalizmu zvierat, keď sa zásahom človeka z bylinožravcov stali mäsožravce.

Skrmovanie mäsovokostnou múčkou spôsobilo určité problémy, ale je nutné si uvedomiť, že do mäsovokostnej múčky sa doslova ,,mleli” všetky uhynuté a aj choré zvieratá.

V prípade malých bufetov alebo jedální hovoríme o zvyškoch jedál, ktorými sa kŕmili hospodárske zvieratá celé stáročia. Je to bezpečné a jednoduché, šetrí to aj chovateľom náklady. Preto sme hľadali legislatívne riešenie, ako bufetom a reštauráciám ušetriť čas a peniaze a nemusieť čakať na špeciálnu firmu, ktorá sa o nespotrebované zvyšky postará.

SkryťVypnúť reklamu

Ako postupovať: Kto sa chce vyhnúť byrokracii a ušetriť za odvoz biologického odpadu externou firmou, potrebuje dať na okresný úrad životného prostredia, odbor odpadového hospodárstva, žiadosť na domáce zneškodnenie odpadu podľa priložených zákonov:

Podľa z. 79/2015 Z.z. §14 Povinnosti držiteľa odpadu (1) e) odovzdať odpady len osobe oprávnenej nakladať s odpadmi podľa tohto zákona, ak nie je v odseku 5, § 38 ods. 1 písm. a) a d), § 49 písm. a) a b) a § 72 ustanovené inak a ak nezabezpečuje ich zhodnotenie alebo zneškodnenie sám.

§ 97 Udeľovanie súhlasu (1) Orgány štátnej správy odpadového hospodárstva udeľujú súhlas na písm. n) odovzdávanie odpadov vhodných na využitie v domácnosti.

Ušetriť sa tak dá mesačne aj 50 eur či zbytočná byrokracia a evidencia.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu