Poviete si, že pivo má na Slovensku väčšinou od 10 % do 12 %, čo je podobné vínu s obsahom alkoholu do 14 %, z ktorého však vypijete omnoho menej. Porovnáte však nesprávne. Percentá uvádzané na pivnej fľaške totiž nezobrazujú podiel alkoholu. Keď sa pozriete bližšie, tak zistíte, že menším je napísaný podiel alkoholu – okolo 4 %.
Čo teda znamenajú % na pivnej fľaške?
Pivo sa vyrába v našich oblastiach z jačmeňa, respektíve jeho klíčkov, ktoré sa nechajú najprv naklíčiť a potom sa olúpu. Niektoré pivá sa robia z pšenice či z ryže. Z týchto klíčkov je potrebné ,,vytiahnuť“ zložité cukry a rôznou tepelnou úpravou ich rozložiť na jednoduchšie cukry. Toto sa volá sladovanie, čím vzniká slad. Následne sa pridáva chmeľ ako konzervant a tiež pre plnšiu horkastejšiu chuť. Takto rozložené cukry v slade sa dajú skvasiť pivovarskými kvasnicami, ktoré sa pridávajú do sladu s chmeľom.
A dostávame sa k stupňovitosti. Stupňovitosť piva určuje podiel látok, ktoré sa počas jeho varenia uvoľnia zo sladu a chmeľu. Čím je týchto látok viac, tým je pivo chutnejšie (výraznejšie). V desaťstupňovom pive je týchto látok 10 %, v dvanásťstupňovom 12 %, v štrnásťstupňovom je 14 %.Inými slovami – percentá napísané na fľaši určujú podiel gramov sušiny na 100 gramov objemu pred kvasením. Až po pridaní pivovarských kvasníc sa začne tvoriť alkohol. Môžeme teda povedať, že čím viac stupňové pivo, tým viac cukrov, ktoré tieto kvasnice premenia na alkohol, a preto má veľakrát aj vyšší podiel alkoholu.
Finálnou fázou prípravy piva je filtrácia kvasiniek, hoci poznáme aj rôzne druhy pív, ktoré sú zámerne aj s obsahom kvasiniek, teda proces filtrácie sa pri týchto druhoch vypúšťa.
Verím, že ak sa teraz budete rozhodovať medzi pivom a vínom kvôli obsahu alkoholu, budete si hneď vedieť vybrať, ale najmä nebudete sa musieť zamýšľať, čo znamenajú tie zvláštne percentá na fľaši :-) .
Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5.