Na začiatok si povedzme, ako sa taký cukor vyrába. Zdrojov na výrobu cukru je niekoľko, no cukrová repa a cukrová trstina majú najväčší podiel na výrobe tohto ochucovadla. V našej zemepisnej lokalite sa na výrobu cukru využíva cukrová repa, ktorá sa pestuje od Veľkej Británie až po Turecko. V Ázii a Južnej Amerike sa na výrobu cukru používa omnoho známejšia cukrová trstina.
Určite ste aj vy zachytili, že cukor z cukrovej trstiny je zdravší. Preto sa na tento fakt poďme pozrieť bližšie. Rafinovaný biely cukor z cukrovej repy obsahuje 99% a viac sacharózy. Hnedý cukor z cukrovej trstiny obsahuje 96% sacharózy a zvyšok zdraviu potrebné minerálne látky. Ak si to premeníme na drobné, tak by sme denne museli zjesť kilo takéhoto ,,zdravšieho cukru“, aby sa nám prejavili pozitívne účinky týchto minerálnych látok. Z toho dôvodu preto prosím neverte mýtu o zdravšom hnedom cukre. Jeho kalorická hodnota je totožná s tým bielym – akože ,,tichým zabijakom“.
Ďalším faktom je, že z marketingového hľadiska je dobré vyrábať hnedý cukor z cukrovej repy a rafinovaného bieleho cukru, ktorý sa len obalí časťou melasy (vedľajší produkt pri výrobe cukru) a zhnedne. Tak je podiel minerálnych látok ešte nižší a vy v konečnom dôsledku len platíte za marketingový trik.
Na druhej strane, cukru sa netreba báť, pokiaľ ho konzumujete v primeraných množstvách. Veď predsa nám cukor slúži ako základný zdroj energie pre mozog a svaly. Preto ako všade, aj tu platí, že pestrá a vyvážená strava je základom zdravého života. Ak však hľadáte vhodnú náhradu cukru, môžete siahnuť po mede, ktorý bol historicky prvým sladidlom Európanov alebo cukrom zo stévie, a ktorý má tridsaťnásobne vyššiu sladkú chuť.
Aké je teda poučenie? Ak sladíte cukrom, je pre vás najekonomickejšie používať biely rafinovaný cukor.