Je lepší hnedý či biely cukor?

Často sa stretávate v kaviarňach alebo v potravinách s hnedým cukrom, o ktorom ste zrejme počuli, že je zdravší. Hoci je jeho cena rádovo vyššia, aj tak po ňom siahnete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Na začiatok si povedzme, ako sa taký cukor vyrába. Zdrojov na výrobu cukru je niekoľko, no cukrová repa a cukrová trstina majú najväčší podiel na výrobe tohto ochucovadla. V našej zemepisnej lokalite sa na výrobu cukru využíva cukrová repa, ktorá sa pestuje od Veľkej Británie až po Turecko. V Ázii a Južnej Amerike sa na výrobu cukru používa omnoho známejšia cukrová trstina.

Určite ste aj vy zachytili, že cukor z cukrovej trstiny je zdravší. Preto sa na tento fakt poďme pozrieť bližšie. Rafinovaný biely cukor z cukrovej repy obsahuje 99% a viac sacharózy. Hnedý cukor z cukrovej trstiny obsahuje 96% sacharózy a zvyšok zdraviu potrebné minerálne látky. Ak si to premeníme na drobné, tak by sme denne museli zjesť kilo takéhoto ,,zdravšieho cukru“, aby sa nám prejavili pozitívne účinky týchto minerálnych látok. Z toho dôvodu preto prosím neverte mýtu o zdravšom hnedom cukre. Jeho kalorická hodnota je totožná s tým bielym – akože ,,tichým zabijakom“.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalším faktom je, že z marketingového hľadiska je dobré vyrábať hnedý cukor z cukrovej repy a rafinovaného bieleho cukru, ktorý sa len obalí časťou melasy (vedľajší produkt pri výrobe cukru) a zhnedne. Tak je podiel minerálnych látok ešte nižší a vy v konečnom dôsledku len platíte za marketingový trik.

Na druhej strane, cukru sa netreba báť, pokiaľ ho konzumujete v primeraných množstvách. Veď predsa nám cukor slúži ako základný zdroj energie pre mozog a svaly. Preto ako všade, aj tu platí, že pestrá a vyvážená strava je základom zdravého života. Ak však hľadáte vhodnú náhradu cukru, môžete siahnuť po mede, ktorý bol historicky prvým sladidlom Európanov alebo cukrom zo stévie, a ktorý má tridsaťnásobne vyššiu sladkú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Aké je teda poučenie? Ak sladíte cukrom, je pre vás najekonomickejšie používať biely rafinovaný cukor.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

220 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu