Je lepší hnedý či biely cukor?

Často sa stretávate v kaviarňach alebo v potravinách s hnedým cukrom, o ktorom ste zrejme počuli, že je zdravší. Hoci je jeho cena rádovo vyššia, aj tak po ňom siahnete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Na začiatok si povedzme, ako sa taký cukor vyrába. Zdrojov na výrobu cukru je niekoľko, no cukrová repa a cukrová trstina majú najväčší podiel na výrobe tohto ochucovadla. V našej zemepisnej lokalite sa na výrobu cukru využíva cukrová repa, ktorá sa pestuje od Veľkej Británie až po Turecko. V Ázii a Južnej Amerike sa na výrobu cukru používa omnoho známejšia cukrová trstina.

Určite ste aj vy zachytili, že cukor z cukrovej trstiny je zdravší. Preto sa na tento fakt poďme pozrieť bližšie. Rafinovaný biely cukor z cukrovej repy obsahuje 99% a viac sacharózy. Hnedý cukor z cukrovej trstiny obsahuje 96% sacharózy a zvyšok zdraviu potrebné minerálne látky. Ak si to premeníme na drobné, tak by sme denne museli zjesť kilo takéhoto ,,zdravšieho cukru“, aby sa nám prejavili pozitívne účinky týchto minerálnych látok. Z toho dôvodu preto prosím neverte mýtu o zdravšom hnedom cukre. Jeho kalorická hodnota je totožná s tým bielym – akože ,,tichým zabijakom“.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalším faktom je, že z marketingového hľadiska je dobré vyrábať hnedý cukor z cukrovej repy a rafinovaného bieleho cukru, ktorý sa len obalí časťou melasy (vedľajší produkt pri výrobe cukru) a zhnedne. Tak je podiel minerálnych látok ešte nižší a vy v konečnom dôsledku len platíte za marketingový trik.

Na druhej strane, cukru sa netreba báť, pokiaľ ho konzumujete v primeraných množstvách. Veď predsa nám cukor slúži ako základný zdroj energie pre mozog a svaly. Preto ako všade, aj tu platí, že pestrá a vyvážená strava je základom zdravého života. Ak však hľadáte vhodnú náhradu cukru, môžete siahnuť po mede, ktorý bol historicky prvým sladidlom Európanov alebo cukrom zo stévie, a ktorý má tridsaťnásobne vyššiu sladkú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Aké je teda poučenie? Ak sladíte cukrom, je pre vás najekonomickejšie používať biely rafinovaný cukor.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu