Nevadí, že páli, aspoň vyštípe bacily. Je táto fráza pravdivá?

Pamätáte si na obdobie, keď ste boli malé dieťa a skúsili ste jesť štipľavú papriku, ktorá vám nechutila pre jej pálivosť, ale mamina vám povedala, že je to zdravé a vypáli vám to bacily?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Samozrejme, keď to povedala mamina alebo starká, tak to musela byť pravda a vôbec sme sa nezamýšľali, či je to skutočne tak. Ale skutočne sa zakladali ich tvrdenia na pravde?

Pálivý efekt z papriky spôsobuje látka kapsaicín, ktorá bola zistená a extrahovaná z papriky začiatkom 19. storočia. Dokým nebola táto látka stanovená, určovala sa sila štipľavosti takzvaným Scovilleho testom pálivosti. Test bol založený na ochutnávaní roztoku papričiek, vody a cukru,pričom sa meral čas, pokiaľ pálivosť neustúpi. Tento test však nebol často úplne presný, keďže bol závislý na ľudských hodnotiteľoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aký je zdravotný aspekt kapsaicínu?

Kontakt tejto látky so sliznicami (ústa, oči) spôsobuje pálenie a veľakrát aj podráždenie. Tieto vlastnosti sa využívajú pri redukčných diétach, keďpodporuje rýchlosť metabolizmu, ale taktiež zvyšuje telesnú teplotu konzumenta – človek spáli viac energie, a to aj bez aktívnej činnosti. Tiež sú potvrdené antimikrobiálne účinky v tráviacom trakte, najmä pri otravách jedlom zapríčinené E.coli alebo salmonelou. Preto áno, keď ste boli malí a rodičia vám hovorili, že nevadí, že štípe, aspoň vyštípe bacilov, mali pravdu.

Samozrejme, aj tu, ako pri každej inej zložke potravy,treba mať na zreteli primerané množstvo. Niektoré zdroje uvádzajú, že odporúčaná týždenná dávka, ktorá má liečebné účinky, je približne 1000mg. Avšak každý človek je iný a dávka sa môže líšiť. Preto pestrá a vyvážená strava je to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť a s pokojným svedomím môžete aj vy hovoriť svojím deťom rovnakú frázu, ako vám hovorili rodičia.

SkryťVypnúť reklamu

Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

220 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu