reklama

Sedem tipov, ako nepribrať a schudnúť aj v karanténe

Za dverami chladničky sa nenachádza zlatý grál ani šťastie. Ak ale budete jesť s rozumom, schudnúť môžete aj počas karantény.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Chladnička plná plnotučných potravín, narýchlo nakúpené konzervy s trenčianskymi párkami v špajzi a štátom nariadené sedenie striedané prekladané ležaním. Viacerí z nás sa ocitli medzi „štyrmi stenami“ svojho bytu a zodpovedne vychádzame von len v prípadoch, kedy je to skutočne potrebné. Pohyb je na minime. Karanténa a sociálna izolácia dáva zabrať aj psychike. Nudu a smútok zaháňame chrúmaním. Jedlo ako útecha je náš problém aj päťkrát denne.

Udržať si dobrú váhu, či dokonca schudnúť, sa dá aj v karanténe. Keďže ale nemôžete chodiť von a poriadne športovať, je strava to najdôležitejšie, ak budete dodržiavať týchto sedem tipov:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. Začnite si počítať kalórie

Roky sa vyhovárate na to, že na počítanie kalórii nemáte čas a energiu? Tak konečne nastal váš čas. Celý svoj voľný čas ste doma. Kedy, keď nie teraz? Je to ozaj jednoduché. Najlepšie hodnotené mobilné aplikácie nájdete TU.LINK: https://www.healthline.com/nutrition/5-best-calorie-counters

Sledovanie denného príjmu kalórií je alfa a omega chudnutia, v karanténe dvojnásobne. Ten by pri neaktivite nemal presiahnuť 2000 kcal u mužov a 1800 u žien. U ľudí nad 50 rokov by tento príjem nemal byť vyšší ako 1600 kcal. Len pre predstavu, čo má koľko kalórií:

Kalorické hodnoty
Kalorické hodnoty (zdroj: Tomáš Kottra)

​ 2. Vyhýbajte sa nezdravým cukrom a tukom

To dá rozum! Najviac kalórií na gram jedla sa nachádza v tom, čo je sladké a tučné. Čokolády, zmrzliny, gumení mackovia, keksy, slanina, klobása, guláš ... To dá rozum, nejesť sladkosti a slaninu, keď celý deň iba ležíte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 3. Čo sú zdravé cukry a tuky?

Jesť by sme mali hlavne najmä nenasýtené tuky (orechy, avokádo, ryby, či rastlinné oleje). Tuky sú najväčším zdrojom energie, preto by denne malo stačiť za hrsť asi najdostupnejších vlašských orechov pri celodennej nečinnosti. Vyhnite sa tučným a ťažkým syrom. Skúste tvaroh, cottage cheese, biele hovädzie alebo kuracie mäso.

Čo sa týka sladkého, určite ste si v obchodoch všimli plné regály farebných „srandičiek“, ktoré sa volajú ovocie. Okrem toho, že obsahujú nám milú fruktózu, majú v sebe veľa vitamínov a vlákniny, ktorá pomáha nepribrať. Nebojte sa preto denne zjesť aj za kilo RÔZNEHO ovocia. Platí tu pritom, že pestrosť farieb = pestrosť živín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 4. Ach, tie rožky...

Neviete si svoj život predstaviť bez pečiva? Nie ste sami. Chleby, rožky, bagety. Je to ďalšia skupina potravín s vysokým obsahom kalórii. Iba päť suchých rožkov je cca 900!!! kalórií, teda polovica toho, čo by ste mali za deň zjesť. Čítate dobre. Nakrájajte si teda radšej dve rajčiny, papriku a uhorku. Zaplnia vás lepšie a ten pocit zo zdravého jedla – na nezaplatenie!

 5. Tak čo mám jesť ako prílohu?

Ideálnou prílohou sú obyčajné zemiaky alebo zelenina. Veľa zeleniny. Ak si robíte párky, hoďte si ich nasekané na panvicu (s minimom oleja alebo vodou), a pridajte rozmrazenú či grilovanú zeleninu, okoreňte a spolu povarte. Ideálne je ale nakrájať si k jedlu ako prílohu čerstvú zeleninu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 6. Doplňte to!

Máte radi ryžu, zemiakovú kašu či pečené zemiaky a nechcete sa ich aj tak vzdať? Poradím vám veľmi jednoduchý spôsob, ako znížiť počet kalórii a ozvláštniť si jedálniček – pridajte zeleninu. Áno. Uvarte si ryžu a potom v hrnci premiešajte s balíkom mrazenej zeleniny. Dve vrecká ryže môžete zmiešať s 200-300 gramovým balíkom, okoreňte a osoľte, prípadne pridajte zeleninový bujón. Medzi zemiaky pridajte na pečenie napríklad cviklu (čerstvú, nie zaváranú!), mrkvu, zeler, ... A zemiakovú kašu skúste 1:1 s mrkvou či hráškom. Nebudete ľutovať!

 7. Bielkoviny sú aj v zelenine!

Nemusíte jesť len mäso. Nie je to dobré ani pre zdravie. Nemusíte sa pritom vôbec báť o príjem bielkovín. Jednoduchá a lacná potravina sú strukoviny. Fazuľa,šošovica, hrach, ... Sú plné bielkovín, ale aj dôležitej zložky potravy vlákniny, ktorá pomáha tráveniu aj zdraviu.

Zhrnuté a podčiarknuté: Strážte si svoj denný príjem kalórií, upravte stravu tak, aby ste jedli čo najviac čerstvej zeleniny i ovocia a tiež nezabúdajte, že epidemiológovia odporúčajú turistiku alebo pobyt v prírode, kde nie je veľa ľudí. Ak je to teda, samozrejme, možné!

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu