Spomienky na zmrzlinára, ktorý vaše deti obšťastní výborným kopčekom zmrzliny na sídlisku, sa rozplynuli potravinovým kódexom Slovenskej republiky. Bohužiaľ, žijeme v dobe, keď „pre istotu” preventívne zakazujeme v minulosti bežne používané zvyky.

V tomto prípade ide o ambulantný predaj potravín, čo laicky znamená, že by ste mali mať príves alebo karavan s napojením na inžinierske siete s elektrinou, čistou tečúcou vodou a kanalizáciou na takýto predaj. Tieto podmienky značne komplikujú bicyklový predaj zmrzliny v podobe, ako sme naň boli zvyknutí. Riešením by možno bolo pripraviť zmrzlinu v schválenej kuchyni podľa potravinového kódexu a určitého systému chladenia na baterky, ale následne by problém vznikal pri podávaní tejto zmrzliny.
Mimochodom, najviac pokút dostávajú súčasní zmrzlinári za to, že naberačku namáčajú v teplej vode pri pultoch so zmrzlinou. Povinnosť im však káže naberačku po každom nabratí a zmene príchute opláchnuť pod tečúcou vodou. Kontrolóri sa odvolávajú najmä na mikrobiálnu bezpečnosť. No schválne: Spomeniete si, kedy naposledy vám zmrzlinár naberal zmrzlinu naberačkou umytou pod tečúcou vodou? A predsa sme všetci zdraví.
Tento blog, samozrejme, nemá slúžiť na to, aby sme upozorňovali zmrzlinárov na nehygienické namáčanie naberačky v stojatej vode. Má slúžiť na zamyslenie sa kompetentných nad prísnym znením potravinového kódexu ohľadom predaja zmrzliny.