Toto je fakt zvláštne! Odhalili sme možnú cukrárenskú lobby

Všetkým nám je známa sladká chuť. Už od detstva sme ju určite vnímali najviac a nevynechali sme ani jedinú príležitosť zjesť niečo sladké. Najznámejším nositeľom tejto chuti je, pre nás najviac známy, biely cukor.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Pozrime sa do histórie sladenia. Predtým, ako sme poznali biely rafinovaný cukor, sa v Európe sladilo najmä medom, poprípade sušeným ovocím. Cukor bol pre nás neznámy až do začiatku jeho priemyselnej výroby v 19. storočí. Odvtedy sa rozšíril do celej Európy a získal, ako sladidlo, dominantné postavenie vo svete.

V dnešnej dobe s chemickým názvom sacharóza, by asi, ale veľa vody nenamútil. Prečo však poukazujem na chemický názov cukru? Pretože od začiatku 19.storočia sa na svete objavilo niekoľko alternatívnych ,,náhradných“ sladidiel a vždy boli za určitých zvláštnych okolností stiahnuté z trhu. Mnohokrát, len pre určité nepotvrdené podozrenia, že spôsobujú rôzne ochorenia od rakoviny až po demenciu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najzaujímavejší je fakt, že v dnešnej dobe poznáme kvalitné náhradné, ba aj prírodné sladidlá, ktoré sú niekoľkonásobne účinnejšie pri sladení a majú polovičnú kalorickú hodnotu. Uvediem azda najznámejší príklad Stéviu. Podľa nariadenia EP a rady 1333/2008 nie je možné označovať potraviny s týmto sladidlom názvami: stévia, rastlina stévia, extrakt zo stévie, prírodné sladidlo, prírodne sladené, sladené s prírodnými látkami či bez umelých sladidiel. Je vyslovene nutné ich označiť ako: sladidlo glykozidy steviolu alebo sladidlo E 960. Čo najmä v súčasnej dobe nevzbudzuje u ľudí dôveru- najmä pre nepopulárne označenie E alebo jeho chemický názov.

SkryťVypnúť reklamu

Predstavte si, že by z histórie mala dominantné postavenie ako sladidlo Stévia a teraz by sme objavili „sacharózu“, ktorú by sme museli v potravinách označovať ako E s príslušným číslom alebo priamo názvom sacharóza. Dokonca by sa šírili správy ako sa biely cukor využíva v chemickom priemysle na výrobu polyuretánových pien. Asi by ste sa jeho užívaniu bránili. Preto je pre mňa dôvod nepovolenia označovania sladidiel zo ,,stévie“ zvláštnosťou a mám obavu, že sa jedná o cukrárenskú loby.

Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5. 

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

220 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu