Viete aký je rozdiel medzi maslom a margarínom?

Prechádzate sa po obchode a rozmýšľate, čo ešte kúpiť domov. Zrazu si spomeniete, že nemáte maslo, no poruke vidíte v chladničke lacnejší margarín. Prečo by ste sa teda obťažovali maslom?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Na začiatok si musíme definovať základný rozdiel medzi maslom a margarínom. Maslo sa môže vyrábať len z mlieka. Obyčajne sa vyrába z kravského. Ak sa použije iné mlieko, napríklad kozie, je potrebné uviesť v označení aj druh mlieka a musí obsahovať najmenej 82 % tuku. Na Slovensku je dlhá história používania masla od natierania na chleba až po tepelnú úpravu pokrmov.

Na druhej strane tu máme margarín, čo je emulzia vyrobená z rôznych druhov olejov, tukov, iných zložiek a vody. Na prípravu margarínov sa najmä v minulosti požívali úplne alebo čiastočne hydrogenizované oleje. V praxi to znamená, že zoberieme časť rastlinného tuku (repkový, slnečnicový alebo iný olej) a zmiešame s vodou. Určite ste už skúšali miešať olej a vodu, čiže viete, že sa len tak ľahko nespoja. Na tento účel za bežných podmienok nemožného spojenia používame emulgátory. Tie nám spôsobia, že získame jednoliatu, konzistentnú emulziu, ktorá nám po stuhnutí pripomína maslo. Avšak na takomto margaríne nie je možné vysmážať, pretože pri zvýšenej teplote sa emulgátor rozloží a voda sa opätovne oddelí od tuku. Poznáme aj stužené tuky na pečenie s minimom pridanej vody.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaujímavosťou je, že margaríny boli objavené v polovici 19. storočia, no masový nástup mali za svetových vojen, kedy nebolo dostatok kravského masla a margaríny plnili lacnú a rýchlu náhradu.

Či už preferujete maslo alebo margarín, je to na vás. Zdravotné aspekty sú však dosť odlišné. Kým maslo má viac výhrad zo strany odborníkov na zdravie, pretože obsahuje výlučne nasýtené mastné kyseliny, margaríny obsahujú viac nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa považujú za zdravšie a je možné do nich pridávať rôzne vitamíny, a väčšinou sú tiež ľahšie roztierateľné. No nikdy nenahradia tú pravú maslovú chuť a univerzálnosť skutočného masla!

SkryťVypnúť reklamu

Preto ak máte radi tú lahodnú chuť masla a najmä nemáte problémy so srdcovocievnym systémom, tak určite odporúčam používať maslo. No ak si nepotrpíte na maslovej chuti a preferujete ľahko roztierateľné nátierky, tak sú pre vás margaríny ideálna lacnejšia náhrada masla.

Volám sa Miroslav Žiak a viem, že zdravý rozum je ten najlepší recept. S týmto heslom kandidujem do europarlamentu na kandidátke strany Sloboda a Solidarita s číslom 5.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

319 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu