Chcete chovať EKO mäso? Kúpte si pôdu...

Predstavte si, že chováte sliepky na mäso. Máte slušný odbyt, no radi by ste expandovali aj za hranice okresu. Napadne vám pomôcť si aj  ,,trendy” značkou EKO. Nebolo by to ale Slovensko, keby v tom nebol háčik.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Podľa Nariadenie Komisie (ES) č. 889/2008 z 5. septembra 2008, článku 16 Zákaz živočíšnej výroby bez pôdy ak máte akýkoľvek druh živočíšnej výroby (chov ošípaných, sliepok, hovädzieho dobytka) a nevlastníte, respektíve nespravujete poľnohospodársku pôdu, nemusíte sa o značku EKO ani unúvať. Pri žiadosti skončíte hneď na prvej prílohe 1a a to na tlačive pre rastlinnú výrobu.

Áno, čítate správne. Chcete EKO mäso? Kúpte si EKO pôdu. Inak to nejde. Prečo? Lebo. Dáva to zmysel? Nevidím ho. Ak aj voľne chováte sliepky (brojlery) v modernej hale s automatickým kŕmením EKO krmivom, dostatočným slnečným žiarením a kompletnou starostlivosťou o ich maximálny welfare (pohoda chovaných zvierat), no nemáte zaregistrovanú EKO rastlinnú výrobu na vašej, alebo spravovanej pôde, takto luxusne chované brojlery sú na tom papierovo rovnako, ako by boli zavreté hlava na hlave vo veľkovýrobe. Značku EKO nepustí to, že sa chcete venovať výlučne živočíšnej výrobe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takéto obmedzenie vyslovene škodí farmárom, ktorí investujú do zdravšieho mäsa a radi by ho tak aj predali. Predsa nie všetci majú kapacity pracovať a obrábať aj EKO pôdu, najmä nie menšie rodinné farmy. Starostlivosť o EKO pôdu (ktorú taký farmár nechce a nepotrebuje) vyžaduje určité pravidlá – napríklad: chrániť ju proti škodcom „len schválenými prípravkami alebo v prípade prípravkov používaných v lapačoch a odparovačoch, s výnimkou feromónových odparovačov, musia lapače a odparovače zamedziť uvoľneniu daných látok do životného prostredia a zabrániť kontaktu medzi prípravkami a pestovanými plodinami.“ Pri výške odvodov je zamestnávanie každého človeka navyše – nie na starostlivosť okolo zvierat, ale na zvláštnu starostlivosť okolo zeme - veľkou prekážkou.

SkryťVypnúť reklamu

Byť EKO je teda za istých okolností nemožné. Je to takto v poriadku? Mne sedliacky rozum hovorí, že nie.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu