Chcete jesť kvalitnejšie mäso zo zahraničia? To určite!

Predstavte si situáciu, že máte reštauráciu v blízkosti hraníc a radi teda využijete možnosť do zahraničia zájsť na nákup. Niekedy je to pre lepšiu cenu, inokedy pre lepšiu kvalitu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Na Slovensku vás však v tomto prípade čaká nepríjemné prekvapenie v podobe úplne zbytočnej byrokratickej prekážky.

Poviete si, sme predsa v Európskej únii a jednou z jej výhod je, že nám zaručuje voľný pohyb tovarov a služieb v rámci celého spoločenstva krajín. No neboli by to naši byrokrati, keby to pre našu krajinu nevymysleli ináč. V zmysle §7b ods. 1 zákona č. 152/1995 Z .z. o potravinách v znení neskorších predpisov sa píše nasledovné:

Prevádzkovateľ, ktorý dováža potraviny z tretích krajín alebo ktorý v mieste určenia prijíma dodávku produktov živočíšneho pôvodu, nespracovaného ovocia a nespracovanej zeleniny z iného členského štátu Európskej únie, je povinný podať informáciu o dovoze alebo informáciu o dodávke týchto potravín príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe do elektronického systému štátnej veterinárnej a potravinovej správy najneskôr 24 hodín po jej prijatí.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo to znamená v praxi? Ak chcete doniesť napríklad niekoľko kilogramov mäsa na prípravu obedného menu, zaťaží vás aj ďalší, vyslovene byrokratický krok – máte povinnosť nahlásiť veterinárnej a potravinovej správe najneskôr 24 hodín, že ste takéto mäso kúpili. Paradoxné je, že takéto usmernenie máme len u nás.

Je nutné zdôrazniť, že v zmysle §1 ods. 2 zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov sa píše:

„Tento zákon sa nevzťahuje na prvovýrobu na súkromné domáce použitie alebo na domácu prípravu, manipuláciu alebo skladovanie potravín na súkromnú domácu spotrebu.“

Námietka, že slovo prevádzkovateľ sa nevzťahuje na reštaurácie, neobstojí. V zmysle článku 3 ods. 3 Nariadenia (ES) č. 178/2002 „prevádzkovateľ potravinárskeho podniku“ znamená „fyzické alebo právnické osoby zodpovedné za zabezpečenie toho, aby sa v potravinárskom podniku pod ich kontrolou plnili požiadavky potravinového práva.“ Reštaurácie sú teda prevádzkarne, kde máme zodpovedných prevádzkovateľov potravinárskych podnikov v zmysle platnej legislatívy.

PS: Jedným z prvých krokov, ktoré budeme presadzovať vo vláde, je zrušenie tejto byrokratickej povinnosti.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu