Hovoríme o pravdepodobne každému známej glukóze. Viete ale, čo glukóza vôbec je? Predpokladám, že ste počuli, že je to najjednoduchší cukor (monosacharid). Glukóza je pre naše telo niečo ako palivo do auta, teda základná pohonná látka. Naše telo ju už vôbec nemusí spracovávať, prúdi v podobe energie priamo do svalov a krvi. Náš organizmus využíva cukry ako prednostný zdroj energie.
No glukóza sa skoro okamžite vyčerpá a potom nasleduje totálny útlm, kríza. Výhodou glukózy je najrýchlejší možný spôsob, ako dostať cukor do krvi a získať energiu okamžite. Preto nie je vhodné prijímať vyššie množstvá glukózy. Nie všetku energiu z nej totiž telo v pokoji spotrebuje a tá prebytočná sa zvykne uchovávať v podobe tukov.
Ak chcete mať vyvážený príjem ľahkej energie, je vhodné sa zamerať na zložitejšie monosacharidy (jednoduché cukry). Tie bude musieť vaše telo mierne "spaľovať” a vďaka tomu nedôjde k okamžitému uvoľneniu energie (fruktóza). Taktiež môžete využiť spojenie monosacharidov v podobe maltodextrínov. To sa najčastejšie využíva v energetických, či proteínových tyčinkách.
Prečo sa teda do potravín pridáva dextróza?
Najčastejšie ju nájdeme v energetických nápojoch, pre jej okamžitý príval energie. Bežne sa však nachádza spolu s fruktózou v ovocí. V ostatných potravinách ju nájdete pod názvom hroznový cukor.
Slovo dextróza teda nie je žiaden strašiak. Spôsobuje celkom príjemnú vec – la dolce vita.