Čo je to dextróza a načo sa pridáva do potravín?

Viacerí si možno pod slovom dextróza predstavia zdraviu škodlivú prídavnú látku. Opak je však pravdou. Pod pojmom dextróza sa skrýva jednoduchý cukor, ktorý vzniká pri fotosyntéze: 6 CO2 + 6 H2O + hν → C6H12O6 + 6 O2.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Hovoríme o pravdepodobne každému známej glukóze. Viete ale, čo glukóza vôbec je? Predpokladám, že ste počuli, že je to najjednoduchší cukor (monosacharid). Glukóza je pre naše telo niečo ako palivo do auta, teda základná pohonná látka. Naše telo ju už vôbec nemusí spracovávať, prúdi v podobe energie priamo do svalov a krvi. Náš organizmus využíva cukry ako prednostný zdroj energie.

No glukóza sa skoro okamžite vyčerpá a potom nasleduje totálny útlm, kríza. Výhodou glukózy je najrýchlejší možný spôsob, ako dostať cukor do krvi a získať energiu okamžite. Preto nie je vhodné prijímať vyššie množstvá glukózy. Nie všetku energiu z nej totiž telo v pokoji spotrebuje a tá prebytočná sa zvykne uchovávať v podobe tukov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak chcete mať vyvážený príjem ľahkej energie, je vhodné sa zamerať na zložitejšie monosacharidy (jednoduché cukry). Tie bude musieť vaše telo mierne "spaľovať” a vďaka tomu nedôjde k okamžitému uvoľneniu energie (fruktóza). Taktiež môžete využiť spojenie monosacharidov v podobe maltodextrínov. To sa najčastejšie využíva v energetických, či proteínových tyčinkách.

Prečo sa teda do potravín pridáva dextróza?

Najčastejšie ju nájdeme v energetických nápojoch, pre jej okamžitý príval energie. Bežne sa však nachádza spolu s fruktózou v ovocí. V ostatných potravinách ju nájdete pod názvom hroznový cukor.

SkryťVypnúť reklamu

Slovo dextróza teda nie je žiaden strašiak. Spôsobuje celkom príjemnú vec – la dolce vita. 

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu