Skúsme najprv trochu legislatívy. Označenie EKO a BIO v Európskom spoločenstve vymedzuje NARIADENIE RADY (ES) č. 834/2007 (http://www.mpsr.sk/index.php?navID=84&id=5498 ), kde sa dočítame veľa rôznych informácií, ktorým nie je ľahké porozumieť. Zamerajme sa na príklad v Článku 2 na Vymedzenie pojmov c) „ekologické, biologické“ - je „také, ktoré pochádza z ekologickej výroby alebo s ňou súvisí“. Zdá sa teda, že daná plodina je pestovaná alebo zviera je chované bez použitia ,,chémie”. To snáď dáva zmysel, nie?
Lenže v Článku 4 Celkové zásady (ekologická výroba sa zakladá na týchto zásadách) sa dočítame, že je prísne obmedzené používanie chemických syntetických vstupov na niektoré výnimočné prípady. V niektorých prípadoch teda je možné používať chemické syntetické vstupy? To je niečo ako redukčná diéta na báze jedenia koláčov.
Taktiež v Článku 6 sa dočítame, že ekologická je výroba biopotravín z ekologických poľnohospodárskych zložiek okrem prípadov, keď nejaká zložka nie je na trhu k dispozícii v biokvalite. Áno, čítate správne, pokiaľ nejaká zložka nie je v biokvalite, jednoducho ju nahradíme za ,,nebiokvalitnou”.

Čo nám teda z toho vychádza? Ak ste čítali s porozumením, je možné používať chemické syntetické vstupy, aj keď len v obmedzenej miere a taktiež je možné nahradiť BIO zložku ,,normálnou” zložkou, ak tá BIO nie je práve k dispozícii.
No najväčší paradox prichádza v Článku 16 Produkty a látky používané v poľnohospodárstve a kritériá na ich povoľovanie. Tam sa píše, že komisia udeľuje výnimky na chemické látky, ktorými môžete na ochranu postrekovať rastliny, používať ich ako hnojivá či ako prostriedky na čistenie a dezinfekciu budov a zariadení používaných na rastlinnú výrobu vrátane skladovacích priestorov v poľnohospodárskom podniku.
Predstavujem si to asi takto:

Z toho jasne vyplýva, že ak nebudete postrekovať chemikáliami priamo jedlé časti rastlín a tieto ,,chemikálie” patria k povoleným, máte EKO a BIO produkty. Čo na tom, že nie sú až tak BIO či EKO, ako by si človek myslel.
Máme na výber. Kupovať v obchodoch predražené výrobky s týmto označením alebo produkty od našich domácich pestovateľov či chovateľov. Tí chovajú domácu hydinu či iné druhy mäsa alebo pestujú zeleninu a ovocie rokmi zaužívanými spôsobmi. Uľahčime zákony pre takýchto pestovateľov a výrobcov potravín a získame pravé slovenské rokmi overené EKO a BIO.
O tom, ako a kto kontroluje tieto farmy, budem písať v nasledujúcom blogu.