EKO, BIO! Žeby len marketing?

Určite sa väčšina z vás stretla s pojmom BIO alebo aj s menej známym EKO. Človek si povie, to znie dobre, no viete, čo to znamená?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Skúsme najprv trochu legislatívy. Označenie EKO a BIO v Európskom spoločenstve vymedzuje NARIADENIE RADY (ES) č. 834/2007 (http://www.mpsr.sk/index.php?navID=84&id=5498 ), kde sa dočítame veľa rôznych informácií, ktorým nie je ľahké porozumieť. Zamerajme sa na príklad v Článku 2 na Vymedzenie pojmov c) „ekologické, biologické“ - je „také, ktoré pochádza z ekologickej výroby alebo s ňou súvisí“. Zdá sa teda, že daná plodina je pestovaná alebo zviera je chované bez použitia ,,chémie”. To snáď dáva zmysel, nie?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lenže v Článku 4 Celkové zásady (ekologická výroba sa zakladá na týchto zásadách) sa dočítame, že je prísne obmedzené používanie chemických syntetických vstupov na niektoré výnimočné prípady. V niektorých prípadoch teda je možné používať chemické syntetické vstupy? To je niečo ako redukčná diéta na báze jedenia koláčov.

Taktiež v Článku 6 sa dočítame, že ekologická je výroba biopotravín z ekologických poľnohospodárskych zložiek okrem prípadov, keď nejaká zložka nie je na trhu k dispozícii v biokvalite. Áno, čítate správne, pokiaľ nejaká zložka nie je v biokvalite, jednoducho ju nahradíme za ,,nebiokvalitnou”.

SkryťVypnúť reklamu
To myslíte vážne?
To myslíte vážne? 

Čo nám teda z toho vychádza? Ak ste čítali s porozumením, je možné používať chemické syntetické vstupy, aj keď len v obmedzenej miere a taktiež je možné nahradiť BIO zložku ,,normálnou” zložkou, ak tá BIO nie je práve k dispozícii.

No najväčší paradox prichádza v Článku 16 Produkty a látky používané v poľnohospodárstve a kritériá na ich povoľovanie. Tam sa píše, že komisia udeľuje výnimky na chemické látky, ktorými môžete na ochranu postrekovať rastliny, používať ich ako hnojivá či ako prostriedky na čistenie a dezinfekciu budov a zariadení používaných na rastlinnú výrobu vrátane skladovacích priestorov v poľnohospodárskom podniku.

SkryťVypnúť reklamu

Predstavujem si to asi takto:

EKO a BIO pestovanie
EKO a BIO pestovanie 

Z toho jasne vyplýva, že ak nebudete postrekovať chemikáliami priamo jedlé časti rastlín a tieto ,,chemikálie” patria k povoleným, máte EKO a BIO produkty. Čo na tom, že nie sú až tak BIO či EKO, ako by si človek myslel.

Máme na výber. Kupovať v obchodoch predražené výrobky s týmto označením alebo produkty od našich domácich pestovateľov či chovateľov. Tí chovajú domácu hydinu či iné druhy mäsa alebo pestujú zeleninu a ovocie rokmi zaužívanými spôsobmi. Uľahčime zákony pre takýchto pestovateľov a výrobcov potravín a získame pravé slovenské rokmi overené EKO a BIO.

O tom, ako a kto kontroluje tieto farmy, budem písať v nasledujúcom blogu.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu