Ktoré baktérie sú pre nás škodlivé a ktoré užitočné?

Keď počujete slovo baktérie (pre deti bacile), väčšina z vás sa zľakne alebo aspoň zneistie. Svet mikroorganizmov je však omnoho pestrejší. A rovnako ako pri ohni či vode aj v tomto svete platí: sú zlým pánom, ale dobrým sluhom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

S baktériami sa stretávame azda každý deň. Či je to v televíznych reklamách, alebo v rámci zloženia jogurtov či WC čističov. Ale nie všetky mikroorganizmy sú baktériami a najmä, nie všetky sú tie zlé. Veľa z týchto mikroorganizmov sú potrebné pre plnohodnotný život. Dúfam, že sa moji učitelia na vysokej škole nenahnevajú, keď si „ľudovo“ rozdelíme mikroorganizmy s ich krátkym popisom od najmenších po najväčšie, ktoré je možné (niekedy) vidieť aj voľným okom:

1. VÍRUSY
Nie sú schopné rásť a deliť sa samy o sebe. Žijú a rozmnožujú sa len v žijúcich bunkách baktérií, húb, rastlín, živočíchov a človeka. Najznámejšími u bežnej populácie sú vírus HIV alebo vírus chrípky. Je dôležité si uvedomiť , že chrípka je spôsobená vírusom, a preto používanie antibiotík, ktoré zabíjajú baktérie, je úplne zbytočné. Na vírusy sa používajú antivirotiká.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vírusy sa skladajú z DNA alebo RNA a bielkoviny. Vždy parazitujú bunky a sú viditeľné len elektrónkovým mikroskopom.

2.BAKTÉRIE
Ide o najrozšírenejší a najstarší druh organizmov na Zemi. Baktérie tvoria koky (guličky), paličkovité alebo špirálovité bunky a pod. Mnohé sa vyznačujú veľmi neobyčajnými tvarmi (napr. ploché a štvorcovité tvary buniek).

Baktérie sú omnoho zložitejšie oproti vírusom a to najmä tým, že majú bunkovú stenu, ktorá chráni vnútro a niečo ako vnútornosti, ktoré tak ako u človeka zabezpečujú metabolizmus. Niektoré baktérie sú schopné aj pohybu, a to pomocou bičíka (poznáme u spermií) alebo malými chĺpkami (fimbrie) po bunkovej stene.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi najznámejšie baktérie patri escherichia coli (v skratke E.coli), ktorá sa vyskytuje v našich črevách. Zabezpečuje tvorbu niektorých vitamínov a normálny stav trávenia. E.coli však nie je jediná baktéria, ktorá je prospešná pre nás. Spomeniem napríklad baktérie mliečneho kvasenia, napr. Lctobacillus, nachádzajúce sa v jogurtoch, ktoré nám tiež pomáhajú s trávením. Nie všetky baktérie sú len v našom vnútri. Máme aj veľa nám priateľských baktérií, ktoré žijú na našej pokožke a pomáhajú nás chrániť.

Samozrejme, existujú aj baktérie, ktoré nám škodia. Napríklad taký staphylococus aureus, ktorý zapríčiňuje hnisavé rany a pri konzumácií vie narobiť riadnu šarapatu s trávením je pre človeka nebezpečný. Preto treba dodržiavať zásady hygieny, ktoré však musia byť v norme; inak si môžeme viac ublížiť ako pomôcť.

SkryťVypnúť reklamu

3. MIKROSKOPICKÉ HUBY A KVASINKY
Mikroskopické huby sa vyskytujú takmer všade (pôda, voda, vzduch, potraviny, rastliny, živočíchy, nevhodne uskladnený archivovaný materiál a pod.). Opísaných je viac než 100 000 druhov húb, z nich okolo 100 býva pôvodcami ľudských alebo živočíšnych mykóz.

Najznámejšia kvasinka pre nás je saccharomyces cerevisiae, o ktorej som už písal pri kvasení chleba. Ide o kvasinku, ktorá spôsobuje kvasenie chleba či alkoholu. Zaujímavosťou je, že v Japonsku nepoužívajú túto kvasinku, ale mikroskopickú hubu aspergillus oryzae – a tá sa podieľa na výrobe saké alebo pravej sójovej omáčky. Paradoxné je, že originálny aspergillus flavus produkuje toxické mykotixíny, avšak v Japonsku si dokázali vyšľachtiť bezpečný A.oryzae, ktorý je bez produkcie mykotoxínov.

SkryťVypnúť reklamu

Mikroskopické huby sú najväčšie mikroorganizmy a je ich možné vidieť aj voľným okom. Môj obľúbený Rhizopus je veľmi jasne viditeľný voľným okom najmä v lete na jahodách. Čierna ľudovo povedaná pleseň(mikroskopická huba), ktorá je na koncoch biela ste si už určite na jahodách všimli.

Pri mikroskopických hubách však treba byť nanajvýš opatrný. Keď nájdete plesnivý chleba alebo inú potravinu, netreba s nimi mávať, keďže mikroskopické huby tvoria malé spóry (ktoré sú veľmi odolné) a nimi sa rozmnožujú.

A po ďalšie, mikroskopické huby produkujú toxické látky nazvané mykotoxíny. Tie vedia spôsobovať rôzne zápaly, pri dlhšom vystavení alebo vdychovaní vykašliavanie krvi, ba až až rakovinu. Dokonca v Amerike boli zaznamenané úmrtia malých detí, ktoré spali vedľa (plesnivej ventilácie).

Cieľom môjho blogu bolo uvedomenie si, že nie všetky mikroorganizmy sú zlé. Veľa z nich je potrebná. Aj pri mikroorganizmoch platí to známe ako s vodou či ohňom – že sú zlý pánom, ale dobrým sluhom.. A najmä, ak máte slabú chrípku, prosím, nenechávajte si predpisovať antibiotiká, lebo sú len a len zbytočné.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

313 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

218 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu