Pozor, aký med kupujete

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj vianočné pečenie a varenie. A ktorý slovenský produkt nemôže chýbať počas vianočných sviatkov? No predsa med. V dnešnom blogu sa dočítate aj to, ako rozoznáte pravý med od falošného.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

O pozitívnych vlastnostiach medu azda ani nemusím písať. Za všetko hovorí to, že slovenský med od slovenských včelárov patrí na všetkých svetových súťažiach medzi najlepšie. Ako hrdý Slovák môžem dokonca povedať, že čo sa týka kvality medu sme jednoznačne najlepší na svete!

Med ako potravina vám vydrží veľmi dlho. Má vysokú koncentráciu cukrov a nízky obsah vody (14 – 16 %), čiže je takmer nemožné, aby sa na ňom kultivovali mikroorganizmy.

Jedným z najväčších problémov tohto produktu je ziskuchtivosť. Často sa stáva, že vysokokvalitný slovenský med ziskuchtiví prícestní obchodníci pančujú a následne predávajú ako ich produkt. Čo je ešte horšie, na Slovensko sa nosí aj nekvalitný med z Číny, Čile alebo Argentíny, ktorý sa predáva ako „kvalitný“ med v obchodných reťazcoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako zistiť, či je med falšovaný?

Veľavravným indikátorom je jednoznačne cena. Ak od vás niekto pýta za 0,7-litrový pohár príliš nízku sumu, niečo nebude v poriadku. Ak ozaj chcete kvalitný med, je rozumné priplatiť si. Inak riskujete, že kúpite izoglukózový koncentrát, čo je vlastne zmes glukózy a fruktózy. Samozrejme, ani s týmito jednoduchými cukrami si neuškodíte, avšak na pozitívne účinky medu môžete pochopiteľne zabudnúť.

Ďalším spôsobom, ako zistiť, či je med skutočný, je tzv. roztápací test. Do 7 dcl pohára nalejeme teplý čaj (môže byť aj voda), lyžičkou pustíme zvrchu med a pozorujeme, čo spraví po dopade na dno. Ak dopadne nerozpustený a musíme ho rozpustiť miešaním, je to dobrá správa – ide o pravý med. Ak sa po ceste pohárom rozpustí, tak je to med falšovaný. Ak je do medu primiešaná len časť izoglukózy, vtedy sa časť medu rozpustí a časť padne na dno pohára. Pravý med sa na dne ,,nerozleje”. Ide o veľmi jednoduchý test, no bohužiaľ, oneskorený, keďže aj pri negatívnych výsledkoch je možnosť vrátenia medu do obchodu nulová.

SkryťVypnúť reklamu

Na zistenie pravosti medu slúži aj test jódovou tinktúrou. Ten však už nie je tak jednoducho uskutočniteľný. Predpokladám, že potrebnú jódovú tinktúru doma zrejme nedržíte. A okrem toho, tento test by vaše rozhorčenie taktiež nevyriešil, keďže med už by bol kúpený.

Preto, ak sa chcete kúpe nekvalitného medu stopercentne vyhnúť, jednoducho vám odporúčam nájsť si svojho vlastného včelára. Včelárstvo je vznešené remeslo a osobne nepoznám včelára, ktorý by si chcel pokaziť svoje meno falšovaním svojho medu. Každý jeden z nich si totiž svoju prácu ctí a robí ju s láskou.

Priatelia, na záver vám chcem popriať šťastné a veselé sviatky! A nech sú osladené len tým pravým vysokokvalitným slovenským medom!

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu