Zlé, zlé éčka?

Hľadáme ich napísané malým písmom na obale potravín. Najmä mamy, ktoré chcú deťom dávať to najlepšie po nich pátrajú veľmi starostlivo. Čo však skutočne o „éčkach“ vieme?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Najprv veci uveďme na pravú mieru. Ľudia si často mylne myslia, žeéčka sú skratkou slova „emulgátor“. No pravda je , že písmeno "E" je skratka pre "Európu", pretožeoznačenie písmenom E a číselným kódom je stanovené Európskou legislatívou, ktorá zadáva, aké látky budú označené takýmto kódom. Je to aj preto, aby sa zjednodušilo používanie zložitých chemických názvov jednotlivých prídavných látok.

Ako príklad si môžeme zobrať takú kyselinu askorbovú - antioxidant s potravinárskym označením E300. Väčšina nechemikov alebo nepotravinárov si povie, že to nebude nič zdravé, no opak je pravdou. Ide o vitamín C, o ktorého prospešnosti pre ľudské zdravie snáď nie je ani potrebné písať.Nie všetky éčka súškodlivé, aj to je mýtus.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prídavné látky sa podľa ich účinku na ľudský organizmus delia do nasledovných skupín:

1/ priaznivo pôsobiace látky 

2/ látky prijateľné - pri bežnom používaní bez vedľajších účinkov

3/ látky menej vhodné - pre zdravý organizmus v obmedzenej miere neškodlivé

4/ látky pôsobiace nepriaznivo

5/ látky s výrazne nepriaznivým účinkom

Rozdelenie do týchto skupín je však čisto subjektívne a na internete vieme nájsť mnoho analýz, ktoréúčinok éčiek démonizujú. Nenechajtesa oklamať „bez éčkovým“ marketingom, študujte zloženie potravín a používajte zdravý rozum. Ak je raz jogurt príliš farebný a vydrží viac ako týždeň, asi neobsahuje len jogurtovú kultúru. Rovnako sa v prípade neprirodzene sýto-farebnej sladkej malinovky pravdepodobne nejedná len o čistý ovocný sirup.

SkryťVypnúť reklamu

Bezpečnosť prídavných látok posudzoval Vedecký výbor pre potraviny (SCF), respektíve už nový Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v 80-tych a 90-tych rokoch. Niektoré z nich boli vyhodnocované už predtým. V súčasnosti Európsky úrad pre bezpečnosť potravín znovu prehodnocuje prídavné látky, ukončiť by to mal do konca roku 2020. Vďaka programu prehodnocovania sa už upravili podmienky používania troch potravinárskych farbív.Úrad EFSA dospel k záveru, že ich prijímanie vo vysokých množstvách môže byť škodlivé a preto znížil odporúčanie ich prijateľného denného príjmu. Tak, ako potravinársky priemysel prichádza neustále s novými látkami, tak odborníci skúmajú ich vplyv na naše zdravie. A keďže presné odporúčané množstvo toho ktorého éčka je takmer nemožné si zapamätať, neostáva nič iné, než spoľahnúť sa aj v tomto na údaje z obalov. Platné zákony a celoeurópske úrady platné pre všetky krajiny by mali byť zárukou, že to je v poriadku.

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu