Na čo je krupiérovi hygienické minimum?

Privyrábali ste si ako čašník v herni alebo v kaviarni bez výdaja jedla? Určite ste sa potom stretli s pojmom hygienické minimum. Nie je to lacná záležitosť a navyše niektoré profesie ju považujú za zbytočnosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Každý z vás, ktorý pracoval alebo pracuje ako čašník, sa stretol s niečím, čo oficiálne nazývame odborná spôsobilosť pre vykonávanie epidemiologicky závažných činností alebo jednoduchšie, hygienické minimum.

Táto spôsobilosť má, samozrejme, zmysel pre čašníkov, ktorí pracujú v reštauráciách a dennodenne prichádzajú do kontaktu s pokrmami. Ale čo takí čašníci alebo čašníčky v herniach? Podľa slovenskej legislatívy aj oni musia mať hygienické minimum absolvované.

Pre nezasvätených pár slov o hygienickom minime: Kurz epidemiologicky závažných činností trvá jeden deň a na konci je potrebné úspešne spraviť test. Absolventi kurzu musia ovládať teploty a časy pripravovaných pokrmov, základy systému HCCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), vysledovateľnosť potravín, prevádzkový poriadok a iné, pre niektoré skupiny povolaní často nepotrebné informácie. Samozrejme, na Slovensku nič nie je zadarmo. Vydanie certifikátu pre základné hygienické minimum stojí 50 eur.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preto je namieste otázka, či je opodstatnené, aby takéto hygienické minimum mali aj čašníci, často krupiéri v herniach v jednej osobe. Alebo napríklad aj takí maséri.

Aký je váš názor: Bolo by vhodné kategorizovať jednotlivé povolania a znížiť ich nároky na absolvovanie hygienického minima, poprípade u niektorých povolaní aj vypustiť nutnosť absolvovania tohto kurzu?

Ak máte ďalšie podnety na zlepšenie slovenskej legislatívy v potravinárskej oblasti, neváhajte ma, prosím, kontaktovať na adrese miroslav.ziak@strana-sas.sk. Ďakujem. 

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  123
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a bývalý futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@sas.sk Mobil: 0907 536 155 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu