reklama

A ževraj zadarmo ani pes nebreše ..

Mnoho Bratislavčanov sa teší na víkendy, keď opúšťajú paneláky rušného betónového mesta, aby mohli navštíviť naše krásne lesy a prírodu. A keď už nie na celý víkend, tak aspoň na jeden deň. Vybehnúť zo zovretia štyroch stien, posedávať na lúkach, počúvať štebot vtákov a popri tom sledovať putujúce mraky na oblohe a zažiť harmóniu prírody. Založiť oheň, opekať klobásky, otvoriť pivečko, vypnúť hlavu a vychutnávať si pokoj ..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Tento idylický obraz však neraz naruší výhľad na kadejaké papieriky, obaly, plastové fľaše, konzervy, pneumatiky a iné odpadky tam, kde by sme ich chceli vidieť čo najmenej. Keďže sa blížil deň Zeme, rozhodli sme sa pomôcť v rámci možností aspoň trošku. Na mušku sme si vybrali populárnu bratislavskú destináciu Železnú studničku, ktorú navštevujú prevažne rodičia s deťmi, turisti, športovci a aktívni dôchodcovia. Bez dotácií, bez odmeny, len s chuťou urobiť niečo aj pre ostatných. Vyzbierať odpadky a odniesť ich tam, kam skutočne patria.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do obľúbenej krčmy Rotunda na Železnej studničke prišlo vyše 20 dobrovoľníkov z rôznych končín Slovenska pracujúcich alebo študujúcich v Bratislave, kde sme vytvorili päť tímov. Vybrali sme trasy, o ktorých sme predpokladali, že by mohli byť najviac znečistené (čo sa neskôr ukázalo ako veľmi dobrý výber) a dohodli si miesto stretnutia na Malom Slavíne. Vyhlásil som súťaž aj o najväčšiu sprostosť v lese a zavelil na odchod. Dobrovoľnícky seriál s názvom "Naše čisté lesy" diel prvý "Lesopark".

Obrázok blogu


.. dobrovoľníci pred Rotundou na Železnej studničke ..

Najviac bordelu po Malý Slavín sa nachádzalo pri všetkých ohniskách, ďalej popri riečkach Bystrička a Vydrica, od Železnej studničky po Kačín, od Snežienky po Kamzík a z Rače po Vypálenisko. Medzi najväčšie nájdené vychytávky patril výfuk, komín z traktora, rohožky z áut, záchodová misa, tri mobily (jeden funkčný), kryt motorovej píly a kopec ďalších sprostostí ..

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


.. zberatelia odpadkov pred Kačínom ..

Obrázok blogu


.. druhý team za sanatóriom ..

Obrázok blogu


.. v Lamači nad vodárňou toho vôbec nebolo málo ..

Obrázok blogu


.. pomáhali aj tí najmenší ..

Obrázok blogu


.. a zbieralo sa aj mimo chodníkov ..

Obrázok blogu


.. všehochuť smetiaka na Kačíne ..

Obrázok blogu


.. radosť z toho, čo po nás (ne)ostalo ..

Obrázok blogu


.. jedna z prinesených kôp odpadkov na Malom Slavíne ..

Na Malom Slavíne sme zavelili opekačku, ktorá nám dodala energiu do ďalšieho zbierania odpadkov a pokračovali sme k Malinskému vrchu a po modrej značke do Marianky.

Obrázok blogu


.. opekačka na Malom Slavíne ..

Obrázok blogu


.. pripíjanie na deň Zeme ..

Dosť veľkým sklamaním bolo trampské miesto Jaskovákov nad Mariankou, ktorí majú na svojej stránke uvedené motto: "My zdedili sme po predkoch pud, ktorý nás ženie do lesov, k táborovému ohňu do prírody..."

Po týchto priateľoch prírody sme našli veľmi veľa porozbíjaných sklenených fliaš, pohárov od horčice a kompótov, starých konzerv, kadejakých hrdzavých plechov a prehnité sedadlá zo škodovky. Ako dobre, že sme z Malého Slavína išli do Marianky spolu, inak by sme nemali šancu tento bordel odniesť ako jeden z tímov ..

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


.. odpadky u Jaskovákov ..

Obrázok blogu


.. takýchto plných sklenených pohárov bolo niekoľlko ..

Obrázok blogu


.. lesné suveníry nad Mariankou ..

Či to tam spravili Jaskováci alebo miestna mládež ťažko povedať, každopádne sme to vyčistili a smeti odniesli dolu do Marianky, kde sme si dopriali čapovanú orosenú chmeľovú odmenu.

Obrázok blogu


.. krásne miesta nad Mariankou ..

Obrázok blogu


.. miesto u Jaskovákov, ktorí sem chodia od roku 1965 ..

Obrázok blogu


.. po dnešnej akcii sa jednoznačne hodí takéto pivo ..

Obrázok blogu


.. zaslúžená odmena v cieli v Marianke ..

Na záver by som chcel pozdraviť a poďakovať sa všetkým zúčastneným za ochotu a podporu: Rado, Dušan, Marcel, Bašidlo, Zuzka, Žapka, Maťo, Luu, Palo, Andrej, Peťa, druhá Peťa, druhá Zuzka, Janka, Boris, Mišo, Milada, Andy, Majka, Vladim, Ivan, Edo, Mafi a malý Oliver. Stále si myslíte, že zadarmo ani pes nebreše? Možno nie, ale stále sa nájdu ľudia, ktorí si prírodu vážia .. a ja som rád, že ich poznám ..

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by mal niekto záujem sa pridať na ďalších podobných akciách, dátumy a miesta budú avizované v našej Facebookovskej skupine Potulky naprieč prírodou ..

Koho by zaujímalo, ktoré trasy sme vyzbierali:
- od Železnej studničky cez Klanec do Lamača nad starou vodárňou,
- od Železnej studničky cez Kačín po červenej na Sekyľ, cyklotrasou na Malinský vrch, po žltej na Malý Slavín,
- od Železnej studničky cez Snežienku na Kamzík, po červenej k Vypálenisku, po modrej na Malý Slavín,
- od Železnej studničky cez sanatórium popri Vydrici na Malinský vrch po žltej, na Malý Slavín,
- z Rače nad rybník, cez starú cestu popri altánkoch na Vypálenisko, po modrej na Malý Slavín.

Mnk Blog

Mnk Blog

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nesúďte ma podľa toho ako vyzerám,len preto, že sa na svet inak pozerám,rozprávate o slobode v dnešnom svete,nikdy zo mňa nebude to, čo vy chcete ..Som taký, aký ja chcem byť,a takto budem ešte dlho žiť,som taký, aký ja chcem byť,nemáte právo mi v tom zabrániť .. Zoznam autorových rubrík:  ZážitkyVýletyOstatné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu