reklama

Historické uniformy čestných stráží

Nemenovaný slovenský denník zverejnil "zaručené" informácie o vypísanom výberovom konaní na výrobu uniforiem pre Čestnú stráž prezidenta SR. Nechcem tu hodnotiť tendre prebiehajúce na MO SR. Neprináleží mi to. Pracujem však na jednom z útvarov, kde sa tieto uniformy používajú. Skôr ma trápili reakcie čitateľov na fóre.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)
Obrázok blogu
(zdroj: O OSaOZ SR)

Rád by som pripomenul zopár vecí. Na Slovensku máme dva útvary čestnej stráže. Čestnú stráž ozbrojených síl SR a Čestnú stráž Prezidenta SR. Takmer nik túto skutočnosť neberie do úvahy. ČS PSR je podriadená Vojenskej kancelárii Prezidenta SR, a zabezpečuje protokolárne akcie v prospech Prezidenta SR. ČS OS SR je podriadená Veliteľstvu posádky Bratislava Síl výcviku a podpory OS SR, a zabezpečuje protokolárne, pietne a slávnostné akty v prospech ostatných hlavných ústavných činiteľov SR a do konca niektoré akcie, na ktorých sa zúčastňuje aj Prezident SR, ďalej pre hlavných vojenských predstaviteľov, vrátane Ministra obrany SR.
Oba útvary majú vo výstroji zaradené aj historické unifomi, ktoré reprezentujú históriu slovenského národa u nás doma aj v zahraničí. Nedovolím si hodnotiť autorov návrhu hist. unif. pre ČS PSR - nie som historik a nepoznám predlohu, ktorá poslúžila ako vzor pri projekte, ale som z nej v rozpakoch. Príslušníci ČS PSR v nej denne strážia sídlo Prezidenta SR.
ČS OS SR používa historickú uniformu podľa predlohy z čias Povstania slovenských dobrovoľníkov v roku 1848 pri Senici. Väčšine ľudí utkvel v pamäti ešte zo školských čias obraz Janka Francisciho, stojaceho v dobovej uniforme na skale. Ale o tom sa tu rozpisovať nechcem.
Kolegovia sa každoročne zúčastnuju medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd. Väčšina príslušníkov armád, resp. ozbrojených síl zúčastnených krajín tam svoju krajinu reprezentuje v historických uniformách. Je to predsa len časť ich histórie. Lurdy sú len jedno z miest v zahraničí, kde sa naši vojaci predviedli v dobových uniformách. Na domácich podujatiach sa používaju iba pri významných udalostiach, napr. pri kladení vencov na Mohyle M.R.Štefánika, pri príležitosti osláv dňa OS SR (ktorý je mimochodom spojení s bitkov pri Senici v r. 1848), atď. Myslím si že je škoda, keď ľudia strácajú hrdosť na svoj národ a zabúdajú na svoje tradície a históriu. 13,5 milióna korún na obmenu týchto uniforiem počas troch rokov, je svojim spôsobom veľa aj málo peňazí. Určite by sa dali využiť na školstvo, zdravotníctvo, sociálnu oblasť, ale nezabúdajme a nepotláčajme našu krátku históriu, tradície a hrdosť.
Preto končím ( nie len ) po vojensky: "Sláva vlasti!"

Marek Mokoš

Marek Mokoš

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Manžel, otec 2 detí. Amatérsky hudobník venujúci sa hre na gitaru a klavír, homerecordingu, digitálnej fotografii, počítačovej grafike, a militantným veciam. Profesionálny vojak. Zoznam autorových rubrík:  HudbaRodinaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu