reklama

Hrad Slovenská Ľupča

Keď pôjdete autom po trase Banská Bystrica – Brezno, určite si všimnete rozsiahlu stavbu na vysokom kopci nad dedinou – hrad Slovenská Ľupča.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu



Obec Slovenská Ľupča je vzdialená od Banskej Bystrice približne 10 km a rozprestiera sa na pravom brehu Hrona. Vekovej kategórii, ktorá väčšinu života prežila za socializmu, je jej názov dobre známy. Liekmi z Biotiky v Slovenskej Ľupči sme dlhé roky liečili seba i svoje deti.

Obrázok blogu



Dedina pôsobí na návštevníkov pokojne a prívetivo. Domy okolo cesty na hrad sú vynovené a najmä v lete je ich upravené okolie pastvou pre oči. 

Obrázok blogu



Na pamiatku morovej epidémie v roku 1679, pri ktorej v obci zomrelo 700 ľudí, bol v druhej polovici 18. storočia postavený barokový, bohato zdobený morový stĺp. Umiestnených je na ňom osem figurálnych plastík, čím sa zaraďuje medzi najkrajšie v regióne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Cesta na hrad vedie okolo historického vodojemu, ktorý bol tiež opravený a dnes na ňom môžeme čítať nápis: fundato 1936 – renovato 2006.

Hrad je najvyššie postavenou hradnou stavbou na Pohroní. Stojí na osamelom skalnom brale, na poslednom výbežku Nízkych Tatier, v úzkej kotline rieky Hron.

Obrázok blogu



Hradný areál má oválny pôdorys a rešpektuje tvar skalného masívu. Rozdielna výška terénu predurčila, že pôvodné obytné miestnosti sa stavali na druhom a treťom podlaží, zatiaľ čo na prízemí a v suteréne boli komory.

V roku 2002 hrad kúpili Železiarne Podbrezová, a. s., ktoré investovali finančné prostriedky do jeho obnovy. Hoci rekonštrukcia stále pokračuje, hrad je prístupný aj verejnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



S podrobnou históriou hradu oboznamuje návštevníkov sympatická sprievodkyňa a prevedie ich po celom areáli. Menej sympatií si získa pracovník v pokladni, ktorý prísne, hneď pri vstupe za bránu, kontroluje fotoaparáty. Fotografovanie na hrade je zakázané a treba rešpektovať príkazy súkromného majiteľa. Je to škoda, lebo fotku od slávnej Korvínovej lipy by si každý rád odniesol domov. 

Obrázok blogu



Okolie ľupčianskeho hradu so svojimi bohatými lesmi bolo obľúbeným poľovným kráľovským revírom. Na hrad vedie asfaltová cesta až priamo pred bránu. V hornej časti, v blízkosti prístupovej cesty, môžeme dnes, z pôvodných troch exemplárov, obdivovať ešte dva mohutné duby letné. Ich vek sa odhaduje na 250 rokov. Podobne ako Korvínova lipa sú vyhlásené za chránené stromy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu