reklama

Madeira – zelený ostrov

Madeira – bol pre mňa pojem, ktorý mi najskôr pripomenul krásne čipky. Potom mi prišlo na um lahodné víno s týmto názvom. Ale skutočná Madeira, od ktorej sú tieto názvy odvodené, je čosi úplne iné - čarokrásny ostrov, vyčnievajúci z vĺn Atlantického oceánu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu

Hoci je Madeira vzdialená od Portugalska viac ako 900 km, administratívne k nemu patrí.
Úradným jazykom je portugalština, ale bežne sa dá dohovoriť aj po anglicky. A to takmer s každým, od pracovníkov na recepciách hotelov až po upratovačky, alebo aj s obyčajným robotníkom, pracujúcim na stavbe cesty.
Na každom kroku cítiť, že hlavným zdrojom peňazí obyvateľov ostrova sú príjmy z cestovného ruchu a turistov si tu vysoko vážia.
Ostrov vznikol sopečnou činnosťou pred mnohými rokmi a tento charakter si zachováva dodnes.
Kým sa obrovské sopečné kamene objavili nad hladinou, museli z morského dna prekonať dlhú cestu a tak je pobrežie strmé a väčšinou neprístupné. Veľakrát je hĺbka mora väčšia ako nadmorská výška brál nad ním.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Obrázok blogu



Najväčším mestom na ostrove a hlavným mestom Madeiry je Funchal. Zaberá pomerne veľkú plochu a okrem centra mesta, sú domy roztrúsené aj na okolitých pahorkoch. Mesto má približne 100 000 obyvateľov, ale vo svojich hoteloch poskytuje ubytovanie po celý rok ďalším tisíckam ľudí. Prevažuje hlavne anglická klientela, ale nájdu sa aj nemecky hovoriaci návštevníci.

Obrázok blogu



Turistom je tu podriadené všetko a všetci, hotely sú dobre vybudované, pekne zariadené a čistota je udržiavaná na vysokej úrovni. Nielen v hoteloch, ale čisté sú aj cesty, parky, chodníčky, všetko s čím turista prichádza do styku.

Obrázok blogu



Madeira, ako bývalá portugalská kolónia, bol pomerne dlho zaostalý ostrov. Zobudil sa až po vstupe Portugalska do Európskej únie. Je ohromujúce, koľko peňazí jeho obyvatelia dokázali od Európskej únie získať a koľko rozličných projektov za ne zrealizovať. Zlatými hviezdičkami s modrým pozadím, znamením príspevku EÚ, sú označené takmer všetky nové stavby, hotely, budovy, cesty, tunely. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Príroda ostrova si zaslúži prívlastok – divoká. Vysoké skalnaté kopce s úzkymi údoliami poriadne preverili schopnosti robotníkov, pokiaľ v tvrdých skalách vybudovali prístupové cesty. Pobrežie tvoria prevažne strmé zrázy, o jemných piesočnatých plážach na tomto ostrove možno iba snívať.

Obrázok blogu



Obrázok blogu



Kým neživá príroda ľudí poriadne potrápila, tá živá im bola odmenou. Vegetácia je tu očarujúca, ostrov počas celého roka je jednou veľkou botanickou záhradou. Ak niekto hľadá slnečné piesočnaté pláže, dáva prednosť neďalekým Kanárskym ostrovom. Ale ten, kto chce vidieť kus očarujúcej prírody, určite sa rozhodne pre Madeiru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu