reklama

Malta

Ostrov uprostred Stredozemného mora a najmenší štát Európskej únie. Na ploche 316 km2 žije necelých 400 tisíc obyvateľov, ale každoročne ho navštívi viac ako milión turistov. Prečo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu



Malta je krajina, ktorá nemá rieky a jazerá, nemá hory ani lesy, zelenú trávu nájdeme iba na futbalovom štadióne alebo pri luxusných hoteloch. Nemajú tu železnice ani šikmé strechy na domoch. Nežije tu žiadna divoká zver a nie sú tu ani jedovaté plazy.

Obrázok blogu



Maltskú republiku tvorí päť ostrovov, ale iba dva z nich sú obývané. Najväčší a najdôležitejší je ostrov Malta. Na prvý pohľad krajina nie je zaujímavá, všade prevláda nudná , žltohnedá farba vápenca. A predsa sem prichádzajú ľudia z celého sveta a štát žije prevažne z turistického ruchu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Pre Slovákov má Malta veľmi dobrú povesť ako miesto, kde sa môžeme ísť učiť anglicky. Tunajšie jazykové školy, ktorých je štyridsať, tvrdia, že naučia angličtinu každého a v priestoroch škôl sa stretávajú študenti z celého sveta. Na Malte je oficiálnym úradným jazykom maltský jazyk, ale hneď za ním nasleduje angličtina. Väčšina obyvateľov hovorí aj talianskym jazykom, pretože v každej rodine chytajú niekoľko talianskych televíznych kanálov. Možnosť hovoriť anglicky priťahuje najmä hostí z Veľkej Británie, ktorí sa na Malte cítia ako doma. Na cestách sa jazdí po ľavej strane, na uliciach možno nájsť telefónne búdky a poštové schránky podobne ako v Anglicku. Príjemné počasie láka najmä dôchodcov, ktorí utekajú pred nepriaznivým jesenným a zimným počasím a na Malte nachádzajú teplo, pokoj a zľavnené ceny pobytov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Ak by ste hľadali veľké piesočnaté pláže, Malta nie je tá správna krajina. Pobrežie je skôr skalnaté a na vstup do mora sú na plážach vybudované rebríky alebo kamenné stupne. Ale voda je čistá, priezračná a celé pobrežie je rajom pre potápačov. Početné potápačské školy ponúkajú poznávanie podmorského sveta nielen v pokojnom mori, ale aj v skalných útesoch a tajomných jaskyniach.

Obrázok blogu



Malta je od roku 1974 republikou a 1. 5. 2004 sa stala členom Európskej únie. Do eurozóny pristúpila v januári 2008 a prijatím eura našim turistom odpadá výmena a prepočítavanie peňazí. K spokojnosti návštevníkov prispieva aj malá kriminalita. Na ostrove Gozo sa chvália tým, že na svojich domoch vôbec nezamykajú dvere.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Takmer všetci obyvatelia Malty sú katolíci a na ostrove sa nachádza vyše 350 nádherných kostolov a katedrál. Obľúbené sú náboženské slávnosti, ktoré sa konajú veľmi často, v každej malej dedinke oslavujú výročia svojich svätých. Tešia sa zo spevu, tanca, procesií, hodovania, z okien domov visia koberce a nechýbajú ohňostroje. Nielen kostoly majú svojich patrónov, ale aj väčšina domov má pri vchode fotku svojho ochrancu. 

Obrázok blogu



Na svoje si prídu aj milovníci histórie. Medzi pozoruhodnosti Malty patria chrámy, ktoré svojim vekom a tajuplnosťou konkurujú egyptským pyramídam. Praobyvatelia ostrova ich z obrovských balvanov postavili štyridsať. Doteraz nie je známe ako tieto kamenné monumenty vznikli a na čo slúžili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



História Malty je bohatá. Cez krajinu prešli Feničania, Gréci, Kartáginci, Rimania, Arabi, Španieli, Francúzi. Najviac sa zapísali do jej histórie maltézski rytieri a Angličania. Každé obdobie zanechalo po sebe niečo pozoruhodné a skutočne je čo obdivovať.

Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu