reklama

Morský gejzír - Kiama

Dnes vás pozývam navštíviť v Austrálii neveľké mestečko Kiama, ktoré sa nachádza 120 km južne od najväčšieho austrálskeho mesta Sydney. Malebné mestečko s 20 000 obyvateľmi obklopujú nevysoké zelené kopce, ktoré prechádzajú do piesočnatých pláží. Časť pobrežia je však trochu iná...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu



Nádherná okolitá príroda, výhľad na more a na peniace sa vlny, robí z Kiamy príjemné miesto pre relax a odpočinok. Ale tisícky turistov navštevujú mesto hlavne pre jeho zvláštnu atrakciu. Je ňou prírodný výtvor, nachádzajúci sa v časti Blowhole Point, ktorý preslávil Kiamu po širokom okolí.

Obrázok blogu



Na okraji mesta vyčnieva do mora malý výbežok, na ktorom sú zaujímavým spôsobom usporiadané veľké skalné balvany. Počas dlhých rokov sa z nich vyformoval útvar, ktorý chodia obdivovať a fotografovať ľudia z celého sveta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Za určitých priaznivých poveternostných podmienok sa spenené morské vlny dostávajú cez otvor do stredu skalných formácií. Prechodom cez úzky priestor naberajú rýchlosť, sila vody sa stlačením znásobuje a uprostred skál vystrekuje do vzduchu. Vodný gejzír, sprevádzaný charakteristickým zvukom „ooááuch“, dosahuje výšku až 60 m.

Obrázok blogu



"The Blow Hole" objavil Angličan George Bass, ktorý skúmal východné pobrežie Austrálie a v decembri 1797 zakotvil so svojou loďou v prístave Kiama.

Obrázok blogu



George Bass nebol však prvý kto uvidel toto prírodné divadlo. Pôvodní obyvatelia, Aborigeni, poznali gejzír už dávno pred Bassovým príchodom a volali ho „khanterintee“, čo v preklade znamenalo „more, ktoré robí hukot“. Pravdepodobne z tohto názvu vzniklo aj pomenovanie mesta – Kiama.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



More v okolí skalných útvarov je nebezpečné. Chodiť by sa malo iba po vyhradených cestičkách. Za neopatrnosť a prílišnú odvahu zaplatilo životom už mnoho ľudí. Spodný prúd ich vtiahol mocnou silou do svojich podzemných útrob a telá niektorých z nich sa nikdy nenašli.

Obrázok blogu

Na kúpanie v mori sú vybudované bazény, chránené od morských vĺn a pobyt v nich je bezpečný.

Obrázok blogu
Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu