V každej krajine majú rybie trhy svoju zvláštnu atmosféru. Pozerať sa na rôzne morské potvory alebo, napríklad, na veľké kusy tuniaka je veľmi expresívne.

A nepozeráme sa iba my...

Dary mora na pohľad nevyzerajú lákavo.


Ale na tanieri chutia výborne.

Ryba čiernej farby s latinským názvom Aphanopus carbo (slovo carbo znamená uhlie a aphanopus v gréčtine znamená - čosi bez nôh) žije v mori v okolí Madeiry. Vulkanický pôvod ostrova jej vytvoril dobré podmienky a dlhé roky bola známa iba v tejto oblasti. Má zaujímavú čiernu farbu, možno preto, lebo žije bez svetla, vo veľkých hĺbkach (600 až 1600 m). Pri dostatku potravy dokáže narásť až do dĺžky 200 cm a váhy 2 kg.

Na Madeire sa ryba volá Espada a podáva sa ako miestna špecialita. Je považovaná za delikatesu a najčastejšie ju pripravujú s krevetovou omáčkou a pečenými banánmi.


Rybie trhy sú v každom meste iné. Predávajú sa na nich dary mora, z ktorých niektoré sú známe aj nám, „suchozemcom“, ale vždy sa nájdu aj druhy špecifické pre danú oblasť. Ryby, ktoré v skutočnosti vidíme po prvý raz v živote.

Predaj rýb a úroveň rybieho trhu býva rôzna a záleží aj od hospodárskej vyspelosti krajiny. Od špiny, neporiadku a neznesiteľného zápachu až po moderné chladiace boxy, čisto oblečený personál, upravené okolie a vhodne zabalený tovar.
