reklama

Pár postrehov z Austrálie

Magazín International Living už tridsať rokov zostavuje rebríček kvality životnej úrovne ľudí jednotlivých krajín sveta. Hodnotí sa deväť kategórií a podľa nich sa za posledných päť rokov najlepšie žije vo Francúzsku. Austrália obsadila druhú priečku, Slovensko je až na 43. mieste. Vyčíta sa nám najmä nudný životný štýl a nedostatok zábavy. Aj z mojich krátkych postrehov si môžete utvoriť názor, prečo je medzi nami taký veľký rozdiel.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)
Obrázok blogu



Stanica metra a autobusov v štvrti Bondi Junction, Sydney  

Obrázok blogu



Ráno som si privstala. Do Olympijského parku, ktorý som chcela dnes navštíviť, som musela ísť autobusom, potom loďou po rieke Parramatta a ešte kúsok autobusom.
Sadala som na sedadlo s myšlienkou, že si ešte trochu podriemem. Plán mi pokazila usmievavá šesťdesiatnička, ktorá si s radosťou, v poloprázdnom autobuse, prisadla vedľa mňa a bolo jasné, že sa chce rozprávať. Tak som počúvala.
Bola si ráno zaplávať v mori, robí to takto už veľa rokov. Žije sama, manžel jej zomrel pred dvoma rokmi, mal 76 rokov a bol od nej dokonca o niekoľko mesiacov mladší. Keď som sa na ňu s údivom pozrela, myslela si, že jej neverím a z tašky začala ako dôkaz vyťahovať mokré plavky. Predtým musela vyložiť raňajky, ktoré si po ceste kúpila. V igelitovom vrecku, okrem iného, som zahliadla banán a pomaranč.
Na ďalšej zastávke vystúpila, naraňajkuje sa a pôjde do knižnice. Dvere autobusu sa zatvorili, ale pozitívna energia, elán a radosť zo života ešte dlho zostali vedľa mňa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Pohľad z parku na výškové budovy v Sydney

Zdalo sa mi, že v Sydney je akosi veľa kaderníckych salónov. Oveľa viac ako sme zvyknutí u nás. Na oknách nemajú záclony ani závesy a bolo vidno, že kaderníčky majú takmer vždy dostatok zákazníčok. Na uliciach žiadne zvláštne účesy nevidno, ženy nosia vlasy hladko sčesané a vzadu zviazané do gumičky.
Kamarátka mi vysvetlila v čom to je. Väčšina žien si chodí do kaderníctva dať umyť vlasy. Neumývajú si vlasy doma, ale nechajú si ich umývať v kaderníctve. Samozrejme, že za službu zaplatia. Neľutujú peniaze a nezávidia zárobok. Vedia, že to funguje aj opačne. Ak si niekto zriadi, napríklad cukráreň, ani kaderníčky nebudú šetriť a prídu si zákusky kúpiť, namiesto toho, aby ich piekli doma. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Park vedľa Botanic Garden v centre Sydney

Niekoľkokrát som na ulici stretla skupinku oslavujúcich, ktorí niesli v rukách plné poháre. Neboli opití, iba dostali chuť trochu sa poprechádzať a posedieť si v parku. Nám by sa zdalo nevhodné ísť po ulici s pohárom plným vína, potom si posedieť v tieni stromov, vypiť a vrátiť sa domov. Veľmi obľúbené sú aj pikniky v mestských parkoch. 
 

Obrázok blogu



Výlet do Cooper parku (Sydney) pripomína prechádzku pralesom  
 

Obrázok blogu



Pláž Bronte Beach (Sydney) so svojou zeleňou je obľúbená po celý rok

Obrázok blogu



Popoludnie v Centennial parku, najväčšom v Sydney.

Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu