reklama

Spomienky na Brisbane

Už od konca novembra sledujem na internete správy o katastrofe, ktorú spôsobujú povodne na opačnom konci sveta - v Austrálii. Prezerám si fotky mesta Brisbane a uvažujem, že už nikdy nebude také isté ako je na mojich obrázkoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Katastrofálne povodne v severovýchodnej Austrálii majú podľa meteorológov na svedomí dlhotrvajúce tropické lejaky. Najviac postihnutý je štát Queensland, v ktorom intenzívne dažde zaplavili územie o veľkosti Nemecka a Francúzska. V posledných dňoch voda zaplavila aj tretie najväčšie mesto Austrálie, hlavné mesto Queenslandu - metropolu Brisbane.

Obrázok blogu



Obrázok blogu



Obrázok blogu



Dvojmiliónová metropola dostala meno po rieke, ktorá niesla meno sira Thomasa Brisbane, guvernéra štátu South Wales v rokoch 1821 až 1825. Práve rieka, ktorej hladina sa zdvihla na 4,45 metra, zaplavila časť mesta a jeho niektoré predmestia, zničila cesty, mosty, priemyselné parky, železničné stanice a zaliala viac ako 25 tisíc domov a budov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Brisbane sa na záplavy pripravovalo hneď potom, ako sa rieka vyliala z koryta. Ľuďom nariadili, aby si urobili zásoby základných potravín a opustili ohrozené oblasti. V nich vypli elektrinu a obrazne povedané, Brisbane sa stalo mestom duchov.

Obrázok blogu



Obrázok blogu



Obrázok blogu



Podobné nešťastie postihlo mesto v roku 1974, kedy hladina rieky dosiahla ešte vyššiu úroveň. Súčasné škody sú však oveľa väčšie ako v minulosti, pretože mesto sa za 37 rokov rozrástlo do šírky a zvýšil sa aj počet obyvateľov. Na ochranu po prvej katastrofe postavili v roku 1985 na rieke Brisbane, asi 80 km od mesta, priehradu Wivenhoe. Ani táto obrovská vodná nádrž nedokázala zachrániť mesto od prívalovej vody. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Obrázok blogu



Bývalé krásne mesto je zničené, následky povodní sa prirovnávajú ku škodám ako boli po vojne. Rozsiahle záplavy sú najväčšou prírodnou katastrofou štátu Queensland v jeho histórii.

Obrázok blogu
Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu