reklama

The Ghan – vlak v Austrálii

Začnem vtipom: Na malú stanicu v odľahlej dedinke prídu turisti a hľadajú cestovný poriadok.- Načo je nám cestovný poriadok? U nás vlaky chodia tak zriedka, že si to pamätáme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Železničná stanica v Alice Springs, v meste uprostred austrálskeho kontinentu, nie je malá, je nová, vyzerá moderne a veľmi pekne. Škoda, že jej priestory bývajú väčšinou zatvorené, pretože vlak tu často nechodí. Stáva sa to iba niekoľkokrát v týždni a cestovný poriadok vyvesený na dverách je stručný.

Obrázok blogu



O legendárnom vlaku The Ghan sa v turistických prospektoch hovorí, že cestovať ním je romantika. Určite áno, ale za predpokladu, že máte dosť času a peňazí. Cesta lietadlom do jednotlivých miest je neporovnateľne rýchlejšia a o polovicu lacnejšia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



História a názov vlaku The Ghan je spojená s ťavami. Tieto koráby púšte sa do Austrálie dostali v 19. storočí z Afganistanu a ich úlohou bolo zásobovať telegrafnú stanicu Alice Springs potravinami. Bez ich pomoci by sa ťažko podarilo vybudovať železničnú trať.
Ťava sa v Alice Springs stala obľúbeným zvieraťom a medzi atrakcie tohto mesta patria aj preteky tiav, ktoré sa tu konajú každý rok, začiatkom júla.

Obrázok blogu



A pretože Austrálčania sú národ, ktorého zvykom je všetko skracovať, skrátili názov Afghanistan na jednu slabiku - Ghan. Takto prišiel k menu známy vlak, ktorý dodnes spája mesto Adelaide, ležiace na juhu kontinentu, s Alice Springs v strede Austrálie a pokračuje až na sever, do Darwinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



The Ghan po celý rok odchádza z Adelaide vždy v nedeľu, v pondelok sa na štyri hodiny zastaví v Alice Springs a pokračuje do Darwinu, kam dorazí v utorok večer. Z Darwinu odchádza v stredu ráno a vo štvrtok ráno sa zase na 3,5 hodiny zastaví v Alice Springs a pokračuje do Adelaide, kam príde v piatok ráno. Ak chcete uvidieť tento slávny vlak, musíte si dobre zapamätať jeho cestovný poriadok.

Obrázok blogu



Pred zatvorenou stanicou som sa stretla s turistom zo Švajčiarska, ktorý v Alice Springs trávil dovolenku a túžil sa odviezť týmto legendárnym vlakom. Prišiel však, podobne ako ja, na stanicu necelé dve hodiny po odchode a tak musel čakať na jeho príchod ďalší týždeň. Ale nebol z toho smutný, mal v programe ešte množstvo ďalších výletov do „outbacku", pretože Red Centre - Červené srdce Austrálie ho očarilo.

Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu