Za objav Piepora opojného (Piper methysticum) vďačíme britskému moreplavcovi Jamesovi Cookovi, ktorý rastlinu uvidel na svojej plavbe po Tichom oceáne v rokoch 1768 – 1771. Vedecky ju opísal botanik Forester, ktorý spolu so svojim synom, sprevádzal Jamesa Cooka na jeho druhej výprave v roku 1776. Piepor opojný, známy pod názvom Kava-kava, Kawa, Ava, Awa, Jagona, Yangona, Angona, Sakau a ďalšie miestne názvy, je vzpriamený ker so srdcovitými listami, dorastajúci do výšky 6 metrov. Dužinaté výhonky vyrastajú z hrubého koreňa, ktorý po dvadsiatych rokoch rastu môže mať váhu až 38 kg.
Ker rastie najmä v oblasti južného Pacifiku a nápoj, ktorý sa vyrába z koreňov rastliny Piper methysticum je v tichomorskej oblasti tradičným doplnkom náboženských, politických, spoločenských a kultúrnych udalostí. Nápoje kava-kava sú súčasťou polynézskeho života a kultúry od Havaja až po Novú Guineu. Pred príchodom Európanov domorodé obyvateľstvo nepoznalo alkohol a stovky rokov bolo v týchto oblastiach pitie kavy zaužívané pri spoločenských ceremóniách a stretnutiach.

Existujú oblasti, kde sa kava pestuje na poliach rozdelených na tri pásy. Prvá časť je zasvätená zlým duchom, druhý pás je posvätný - obetovaný bohom a až tretia časť slúži domorodcom.
Za najväčšieho producenta kavy sa považuje republika Vanuatu. Na jednom z jeho ostrovov, na ostrove Tannu, ešte aj dnes je rituál pitia kavy súčasťou dedinskej svadby. Muži z osady odídu do buše, kde sa zúčastnia na slávnostnom obrade. Mladí chlapci koreň kavy poriadne prežujú a vypľujú. Hmota sa zaleje studenou vodu a precedí do nádob z kokosového orecha. Pri vypití väčšieho množstva, nie práve chutnej, mútnej vody, stuhne človeku jazyk a svaly na tvári. Pre ženy je pitie kavy absolútne tabu.
Známe obrady pitia kavy sú aj z ostrova Fidži, kde sa žiadna svadobná hostina nezaobíde bez tradičného svadobného nápoja. Obyvatelia tohto ostrova sú vzrastom trochu vyšší ako iní Polynézania a niektorí odborníci to pripisujú práve rastline „Jagona“, ako tu kavu nazývajú. Dokonca aj pápež Ján Pavol II. pri svojej návšteve ostrova, v roku 1986, bol privítaný kavovou ceremóniou.
Na ostrove Samoa sa kava popíjala vo zvláštnych domoch. Mladé a krásne dievčatá, z dobrých rodín a dobrých mravov, rozžuvali kúsky koreňov kavy a vypľuvali ich do veľkej misy. Rozžutá hmota sa zaliala vodou a nechala chvíľu stáť. Dievčatá potom odišli a pitie kavy bolo výsadou jedine mužov, pili ju v nádobách z kokosových orechov a v poradí podľa spoločenského postavenia.

V posledných rokoch si kava-kava pre svoj relaxačný efekt získala popularitu v USA i v Európe, je súčasťou niektorých výrobkov, objavuje sa v nápojoch a v receptoch. Po užití kavy sa najprv dostavuje pocit únavy sprevádzaný zblednutím, po ktorom nasleduje zlepšenie nálady a pocit opojenia. Pozitívne ovplyvňuje myseľ, zdá sa, akoby zmysly boli vnímavejšie, intenzívnejšie je vnímaný každý podnet, svetlo, zvuk, pohyb. Zvyšuje sa hladina emócií, človek sa cíti priateľsky a vyrovnane. Znižuje sa únava a ľahko sa stimuluje duševná činnosť. Väčšie dávky tohto nápoja ovplyvňujú motorickú stabilitu, sťahujú sa zorničky a mení sa odhad vzdialenosti. Prichádza aj hlboký a dlhý spánok.
Dlhodobé užívanie kavy poškodzuje pečeň, spôsobí stratu hmotnosti a náchylnosť k chorobám. Pre svoje opojné a euforické účinky sa používa pri liečení bolestí hlavy, nespavosti, obezite. Znižuje napätie a stres, čo sa využíva na liečenie civilizačných chorôb, ako je úzkosť a depresia.