reklama

Žižkovská veža

"Keby sme sa neboli rozdelili, mohli sme mať veľké, krásne a turistami obdivované hlavné mesto.“ "Myslíš na stovežatú?" "Áno. A ktorá veža je najvyššia? Poďme sa na ňu pozrieť."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Televízna veža na Žižkove je najvyššou stavbou Prahy. Pri svojej výške 216 metrov je jej najvyšší bod umiestnený 474 metrov nad morom. Žižkovská televízna veža alebo Žižkovský vysielač je jednou z dominánt hlavného mesta Českej republiky. Po kompletnej rekonštrukcii interiérov v rokoch 2011 až 2012 bola znova otvorená a dnes nesie názov Tower Park Praha. 

Obrázok blogu

Stavba bola postavená v rokoch 1985 až 1992 podľa projektov Ing. arch. Václava Aulického, Dr. Ing. Jiřího Kozáka a Ing. Alexa Béma. Veža v Mahlerových sadoch hneď od začiatku vyvolávala negatívne reakcie. Kritika smerovala na nevhodnosť tohto diela v tesnej blízkosti starého židovského cintorína, na riziko elektromagnetického zaťaženia okolitého prostredia, na narušenie panorámy Prahy. Prevládal názor, že štýl High-tech architektúry sa do historickej štvrte, akou je Žižkov, nehodí. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Konštrukciu stavby tvoria tri oceľové tubusy, dva z nich sú vysoké 134 m, hlavný dosahuje výšku 216 m. Nižšie majú priemer 4,8 metra, v jednom z nich sú bezpečnostné núdzové schody (736 schodov) a v druhom prevádzkový technologický výťah. Hlavný tubus, s priemerom 6,4 metra, obsahuje v sebe dva rýchlovýťahy. Na tubusoch sú upevnené kabíny s reštauračnými, vyhliadkovými a technickými priestormi. 

Obrázok blogu

Návštevníci sa môžu za 38 sekúnd vyviezť do výšky 93 m kde sa nachádza 360 ° vyhliadka. Z veže sa ponúka fantastický výhľad na celú Prahu a pri jasnom počasí sa dá vidieť až do vzdialenosti 100 km. V spojovacej miestnosti môžu hostia sledovať zaujímavý film zobrazujúci Žižkovskú vežu od jej začiatku až po súčasnosť. Priestor na vyhliadku je rozdelený do troch častí. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrazy Prahy - výhľad na Pražský hrad, Kongresové centrum, Nuselský most, Vyšehrad, Petřín, Pankrác. Informačná televízia zobrazuje niektoré miesta z pamiatok UNESCO, v miestnosti nechýba ani ďalekohľad.

Obrázok blogu

Ozveny Prahy – pohodlné závesné sedadlá v tvare bubliny, tzv. bubble chairs, sú určené na oddych. Pri hojdaní môžete z reproduktora počúvať šum vody a stromov okolo Vltavy, spev vtákov, Staromestský orloj alebo sa môžete pozerať na Národný pamätník na Vítkove so sochou Jána Žižku. 

Obrázok blogu

Zlatá Praha – výhľad na ďalšie časti Prahy o ktorých sa môžete dozvedieť aj z dotykovej obrazovky. V čase našej návštevy vo všetkých miestnostiach boli na stenách zaujímavé obrazy. Práve prebiehala výstava  veľkoformátových aktov Karla Vojkovského s názvom Studio Nudes. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vo výške 66 metrov sa nachádza reštaurácia Oblaca s modernou českou kuchyňou, zariadená nadčasovým dizajnovým nábytkom, kaviareň, salónik a o pár metrov vyššie je moderný šesťhviezdičkový jednoizbový hotel – One Room Hotel. Ceny zodpovedajú atraktivite zariadenia. 

Obrázok blogu

Po dokončení veže sa stavba umiestňovala na popredných miestach v hodnotení najškaredších stavieb sveta. Na jej obranu treba povedať, že v časoch prípravy výstavby nebola pre objednávateľa dôležitá estetická stránka stavby, prvoradé bolo umiestnenie techniky. Nakoniec sa autorom podarilo presadiť návrh objektu pripomínajúci raketu pri štarte. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Negatívne emócie okolo veže prehlbovala aj inštalácia malých detí lezúcich po konštrukcii. V roku 2000 bolo na vežu umiestnené 10 obrovských sôch malých batoliat - Mimina Babies, projekt kontraverzného umelca Davida Černého. Je autorom aj provokatívneho diela Entropa, ktoré bolo umiestnené na budove sídla Rady Európskej únie v roku 2009, počas predsedníctva ČR. Dielo vyvolalo aj na Slovensku mnoho reakcií. 
Dnes sú tieto obrovské (každé váži 100 kg) čierne miminá veľkým lákadlom pre turistov – unikátne dielo na unikátnom mieste. 

Obrázok blogu

Pri prechádzkach Žižkovom navštívte televíznu vežu. Pohľad na Prahu, ležiacu vám pod nohami, stojí za to.

Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu