reklama

Zvolenský zámok

Leto – čas prázdnin, čas dovoleniek. Cestujeme, oddychujeme, chodíme na výlety, spoznávame. Slovensko má dosť zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu. Zastavme sa, napríklad, na Zvolenskom zámku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu



Silueta Zvolenského zámku, zámku postaveného podľa vzoru mestských talianskych palácov, upúta každého, kto mestom prechádza, či prichádza cestnými komunikáciami alebo cestuje vlakom. Zachovalý zámok, takmer uprostred mesta, sa stáva hlavnou atrakciou a cieľom návštevníkov Zvolena. Uzatvára južnú časť veľkého, a v posledných rokoch pekne zrekonštruovaného, námestia.

Obrázok blogu



Do zámku sa vchádza smerom od hlavnej cesty, oproti hotelu Poľana, po mierne stúpajúcom chodníku obkolesenom stromami. Mohutná vstupná brána nás dovedie do priestoru medzi hradné opevnenie a vlastnú stavbu zámku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Priestor na malom nádvorí sa využíva na expozíciu sochárskych umeleckých diel. Schody na konci nádvoria vedú do severozápadnej bašty, ktorá slúži ako sieň na putovné výstavy, vernisáže, prehliadky profesionálnej i amatérskej tvorby a rôzne iné akcie umeleckého charakteru.

Obrázok blogu



Prechodom cez ďalšiu pôsobivú bránu sa dostaneme na veľké, hlavné nádvorie, ktorého vzhľad pochádza zo 14. storočia, z čias vzniku zámku. Celá poschodová budova zámku má obdĺžnikový pôdorys so štyrmi krídlami a uzatvára nádvorie do pravidelného tvaru.

Obrázok blogu



Ak si však chcete vychutnať atmosféru nádvoria s jeho pavlačami na prvom poschodí, ktoré sú podopierané kamennými konzolami, musíte prísť v období mimo Zámockých hier. Obyčajne v letných mesiacoch sa konajú predstavenia Zámockých hier zvolenských a nádvorie býva pripravené pre divákov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



Vo východnom krídle je architektonicky vzácna kaplnka, ktorá síce bola zmenená barokovou prestavbou, ale jej gotický portál ešte dodnes ukazuje kvalitnú prácu stredovekých kamenárov.

Obrázok blogu



Zámok nemá miestnosti zariadené starým dobovým nábytkom ani vitrínami so vzácnym sklom a porcelánom. Na svoje si prídu najmä milovníci obrazov starého európskeho umenia - talianskej, francúzskej, flámskej, holandskej a nemeckej školy zo 16. - 18. storočia. Jednu časť expozície tvorí staré gotické umenie, návštevníci môžu vidieť aj kópie najvýznamnejších drevorezieb Majstra Pavla z Levoče.

Z miestností sa návštevníkom najviac páči mohutná rytierska sieň s dreveným trámovým stropom a baroková hala z 18. storočia, v ktorej sú na maľovanom drevenom kazetovom strope obrazy rímskych kráľov a habsburgských cisárov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu



V tomto období je na zámku výstava fotografií významného súčasného slovenského dokumentárneho fotografa Juraja Bartoša.

Obrázok blogu



Od roku 1969, po rozsiahlej rekonštrukcii, slúžia priestory Zvolenského zámku ako výstavné sály Slovenskej národnej galérie. Okrem expozície SNG sa na zámku konajú aj rôzne iné programy pre návštevníkov všetkých vekových skupín, ktorých cieľom je vytvoriť si pozitívny vzťah k umeleckým pamiatkam a ku kultúre.

Zvolenský zámok, gotická stavba s renesančným opevnením, je zapísaný do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Ľudmila Moleková

Ľudmila Moleková

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  3x

"Váš čas je obmedzený, tak ním neplytvajte tak, že budete žiť život niekoho iného. Nenechajte sa vlákať do pasce dogmy - teda žiť na základe výsledkov myslenia iných ľudí. Nedovoľte, aby hluk cudzích názorov utopil váš vnútorný hlas. A čo je najdôležitejšie, majte odvahu ísť za vlastným srdcom a intuíciou." Steve Jobs Zoznam autorových rubrík:  Hrady, zámky, kostolySlovenskoCestovanieAustráliaAmerikaÁziaEurópaAfrikaGreyhound

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu