reklama

Deň ôsmy: Boj o jadrovú elektráreň a vojna na Youtube

Vždy keď sa zdá, že sa nedá klesnúť nižšie, ruské sily prekvapia. Napríklad ostreľovaním jadrovej elektrárne.

Deň ôsmy: Boj o jadrovú elektráreň a vojna na Youtube
Následky bombardovania v Černihive. (Zdroj: The Kyiv Independent)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ruský vojenský konvoj v okolí Kyjeva sa stále nehýbe a za posledné tri dni sa pohol len minimálne. Aktuálne je vo vzdialenosti 30 km od mesta, udáva britské Ministerstvo obrany. Ostreľovanie miest pokračuje.

Boje o jadrovú elektráreň

V noci na dnes začali ruské sily ostreľovať ukrajinskú Zaporožskú jadrovú elektráreň v Enerhodare. Pri ostreľovaní došlo k požiaru na budovách elektrárne a ruské sily ostreľovali aj hasičov, ktorí sa pokúšali požiar uhasiť. Počas bojov nedošlo k poškodeniu reaktorov ani k úniku radiácie. Ukrajinské detektory rádioaktívneho žiarenia sú pripojené online a dáta z nich môžete sledovať na tejto stránke (upozorňujem ale, že stránka bola preťažená a v noci sa k nej nedalo pripojiť). Podľa Nexty v priebehu bojov pracoval len jeden z reaktorov, reaktor 3 bol odpájaný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento incident sa stal jednou z podivnejších udalostí tejto vojny, keďže ostreľovanie bolo možné sledovať naživo z webkamery lokalizovanej v areáli elektrárne na Youtube. A pokiaľ by to snáď nebolo jasné, ostreľovanie jadrovej elektrárne je veľmi neinteligentný krok.

Zaporožská jedrová elektráreň je považovaná za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe a patrí k top 10 najväčším jadrovým elektrárňam na svete. Má 6 reaktorov typu VVER-1000/320, každý s inštalovaným výkonom 950 MW, ktoré boli spustené do prevádzky v rokoch 1985-1996. Elektráreň za normálnych okolností dodáva približne 25% ukrajinskej elektrickej energie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

EDIT: Podľa dr. Dany Drábovej z českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť je elektráreň momentálne pod ruskou kontrolou. Požiar v elektrárni sa netýkal technológií dôležitých pre bezpečnosť prevádzky a už bol uhasený. V prevádzke je stále len 1 reaktor, jeden je úplne odstavený a ostatné sa dochladzujú.

Ostreľovanie Černihivu

Rusko pokračuje v ostreľovaní rezidenčných štvrtí ukrajinských miest. Najmenej 22 civilistov zahynulo v meste Černihiv (iné zdroje uvádzajú 33 mŕtvych a 18 ranených). Na internet sa dostávajú zábery, ktoré ukazujú veľký rozsah škôd na civilnej infraštruktúre mesta a niektorým novinárom začínajú tieto obrázky pripomínať ruské bombardovanie Aelppa. Na týchto overených záberoch vidíme pravdepodobne letecký útok na obývanú oblasť v ktorej sa nachádzala aj lekáreň a nemocnica a na ulici sa pohybovali nekrytí civilisti. Ťažké škody vidíme aj v centre Charkova a Borodianky v Kyjevskej oblasti. Internetom kolujú aj brutálnejšie videá, zobrazujúce civilné straty, ktoré ale pre ich povahu nebudem ďalej šíriť. Potvrdzujú sa obavy, že ruské jednotky sa snažia aplikovať podobný scenár ako v Sýrii, alebo v Groznom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko podľa plánu

Včera prebehol aj telefonát medzi prezidentmi Macronom a Putinom. Podľa vyjadrení Elizejského paláca francúzsky prezident očakáva, že to najhoršie na Ukrajine ešte len príde. V jeden a pol hodinovom telefonáte sa Putin vyjadril, že všetko ide podľa plánu a jeho cieľom je ovládnuť celú Ukrajinu. V priebehu telefonátu sa mal Macron vyjadriť, že pri posudzovaní ukrajinského režimu Putin urobil vážnu chybu, že ukrajinská vláda nie je nacistická a Putin má prestať klamať sám seba.

Zabitý ruský generál

V priebehu výsadkového útoku na vojenské zdravotnícke centrum mal byť zabitý ruský generálmajor. Má sa jednať o Andreja Alexandroviča Suchoveckého, bývalého veliteľa ruskej 7. výsadkovej divízie a zástupcu veliteľa 41. vševojskovej armády. Zomrieť mal po zásahu ukrajinského ostreľovača. Suchovecký slúžil na severnom Kaukaze, zúčastnil sa operácií proti Gruzínsku v roku 2008 a tiež operácií v Sýrii a na Ukrajine v roku 2014. Jedná sa zrejme o doposiaľ najvyššie postavenú ruskú stratu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Telegraficky

Ukrajinské námorníctvo potopilo vlastnú fregatu Hetman Sahajdačny, aby sa nedostala do rúk ruským silám. Jednalo sa o vlajkovú loď ukrajinského námorníctva.

Nemecký kancelár Scholz vyzval exkancelára Schrödera, aby opustil svoje funkcie v ruských energetických spoločnostiach. Schröder pracuje okrem iného pre Gazprom.

Rusko obmedzuje dostupnosť médií, mimo prevádzky je server Meduza a ruské verzie Deutsche Welle a BBC.

V uliciach Kyjeva sa objavujú protitankové zátarasy. V angličtine sú známe aj ako Czech hedgehogs (český ježko), podľa ich využitia v československom pohraničnom opevnení.

Aj tento diel blogu bol napísaný s prispením UČR (Utajeného člena redakcie) podcastu Silný výber.

P.S. Rozhodol som sa, že budem podobné reporty o dianí na Ukrajine pripravovať pravidelne a pokúsim sa priniesť čitateľom informácie, ktoré mi prišli zaujímavé a pozornosti bežných médií mohli uniknúť, alebo im venovali menší priestor. Pripomínam preto, že nie som vojenský, ani zahranično-politický profesionál, súčasný, ani minulý. Som (mierne) poučený laik, ktorý sa snaží sprostredkovať fakty z obranno-bezpečnostného prostredia nepoučeným laikom. Nič viac. Anyway, $4 a pound.

Vlado Monček

Vlado Monček

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  1 327x

Člen Klubu mladých modelárov podcastu Silný výber. Člen Občianskej konzervatívnej strany. Píšem o zbraniach pre ľudí, ktorých nezaujímajú zbrane. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPoéziaNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu