reklama

V pravom bollywoodskom filme musí byť cudzinec

Mnohé bollywoodske filmy by bez bielych tvárí ani neboli bollywoodskymi filmami. Najväčší filmový priemysel sveta dáva možnosť doslova sa živiť ako účastník komparzu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Chcete nazrieť za oponu, kde sa „varí“ indická kinematografia? Nech sa páči! Špecializované cestovné kancelárie ponúkajú možnosť zúčastniť sa bollywoodskeho natáčia. Sú tu pre vás už od sto dolárov na deň. Nie je to málo. Avšak, okrem návštevy zákulisia získate aj možnosť stretnúť sa alebo sa odfotiť s niektorou z domácich hviezd. Kancelárie však pohotovo pripájajú formulku „if possible“. Pre istotu. Pre náturu indického národa je príznačné, že mnohé závisí skôr od šťastia. No biznis je biznis. A najväčší filmový priemysel sveta treba využiť pre podporu turizmu a následne miestnej ekonomiky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak nemáte sto dolárov, nevadí. Stačí navštíviť multikultúrny Bombaj. Konkrétne - zájdite do turistickej a historickej štvrte Colaba. Zaručene si vás tam nejaký naháňač „bielych tvárí“ odchytí. Ak sa dohodnete na spolupráci, dostanete full servis. Odvezú vás na pľac, dajú vám najesť a ešte si aj zarobíte. Približne 1500 rupií na deň (18,5 eur). Pri cene osem eur za celonočnú cestu vlakom vám jednodňový zárobok slušne vylepší cestovateľský rozpočet. 

Biela tvár - záruka prestíže

„Chcela by si si zahrať komparz v bollywoodskom filme? Potrebujú bielych cudzincov.“ Jasné, chcela! Žiť v centre šoubiznisu a nezúčastniť sa aspoň raz natáčania? To predsa nejde! Túto skúsenosť som mala od začiatku na mojom „must do“ zozname. Komparzom sa dá v Indii doslova živiť. Čím svetlejšia pleť a prijateľnejší vzhľad, tým vyššie šance na úspech. Nevadí, ak náhodou nevyžarujete zvláštnu iskru, v Indii panuje šialený kult svetlej pleti. Aj preto „bielokožcov“ obsadzujú do svojich filmov s takou intenzitou. „Mať v snímke bielu tvár je zárukou prestíže“, vysvetľuje Imran, produkčný, ktorý do komparzu obsadil aj mňa. Aj v spirituálnej Indii s dôrazom na duchovnú krásu, to v šoubiznise vyhráva tá fyzická. A najmä ženská.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcete zažiť Bollywood, obrňte sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Na akciu zabudnite. Budete súčasťou len davových scén, ktoré v daný deň ani nemusia prísť na rad. Všetko závisí od režiséra. A tak čakáte a čakáte. Krátite si čas rozhovormi s inými zahraničnými tvárami a... nudíte sa.

Pravý, bollywoodsky

Pravý bollywoodsky film má tri hodiny. Koniec tipujete už po prvej pol hodine. Dlhometrážne diela spracovaním pripomínajú muzikál - s tancom a hudbou. Tanec má ale presne predpísané pravidlá. Všetky kroky a mudry, teda pozície prstov a rúk, nájdete v príručke. Do toho tóny indickej hudby, ktorej melódia nie vždy lahodí citlivému uchu Európana. Všetko dokresľujú pestrofarebné látky na pozadí rôznych kulís. Od prírodných, až po tie gýčové, zvyčajne počítačovo vygenerované. Vyšperkovaná ilúzia reality. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Motívom filmu je zväčša milostný trojuholník s patričnou zápletkou. O dobrý koniec sa postará happyend - ingrediencia, ktorá predurčuje bollywoodsky trhák na úspech. 

V Indii sme ešte aj dnes svedkami dohodnutých manželstiev. Pravá láska, v rovine, ako ju vnímame u nás, je utópia. Preto sa o nej aspoň točia filmy. „Načo by sme sa vo filmoch pozerali na nepriazeň osudu a bezútešnú realitu, keď máme tej drámy vo svojich životoch dosť?“ vysvetľuje mi kamarát.

Ak sa vám náhodou zdá, že výkony niektorých hercov sú prehnané, až preafektované, je to v poriadku. O to predsa ide. Emócie, emócie, emócie! Zvykajte si, v Indii je všetkého príliš. A to nielen v štipľavej gastronómii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Emócie sálajú už z plagátov bollywoodskych filmov.
Emócie sálajú už z plagátov bollywoodskych filmov.  (zdroj: Achhut Kanya - http://www.impawards.com/2001/lagaan_ver3.html)

Indický fenomén s obeťami

Názov Bollywood vznikol spojením známejšieho Hollywoodu a Bombaja. V hlavnom meste indického štátu Maháraštra sídlia produkčné domy najzvučnejších mien a žije v ňom prevažná väčšina smotánky z plátna. Minulý rok oslávil Bollywood úctyhodnú storočnicu. 

Indický filmový priemysel ročne vyprodukuje viac ako tisíc filmov, pričom v Hollywoode ich vzniká o polovicu menej. Dokonca sa mnohé americké filmy dotvárajú v indických postprodukčných domoch. „Ide o výhodnú spoluprácu. Američania za zlomok ceny, akú by zaplatili doma, dosiahnu vysoko profesionálny výsledok. Úpravami v Indii prešla napríklad 3D animácia známeho filmu Shrek. Aj vizuálne efekty vo filme Zlatý kompas uzreli svetlo sveta na tomto subkontinente,“ vraví Kapil, mentor Frameboxx, inštitúcie školiacej ľudí so zameraním na postprodukciu a špeciálne efekty.

Bollywood je dnes tým, čím bol Hollywood ešte v prvej polovici minulého storočia – továrňou na sny. Tie sa ale mnohým nenaplnia. Nie každému, kto príde do veľkomesta hľadať šťastie v tejto brandži, sa podarí aj preraziť. Odkladiskom zmarených nádejí je indická ulica, ktorá vie byť širšia, než sa môže zdať. Žiaľ, filmový priemysel prináša aj svoje obete.

Aj o ľuďoch z ulice je film Milionár z chatrče, vykresľujúci tiež nekalé praktiky tzv. žobracích mafií. Nejde o typický Bollywood, hoci jeho dĺžka i šťastný koniec napovedajú, kde sa nakrúcal. Film o indických reáliách, s indickými hercami, je z námy aj u nás. 

Mnohé snímky, ktoré sa v Bollywoode točia, sú kvalitné. Obzvlášť zaujímavá je produkcia celosvetovo oceňovaného herca, producenta i režiséra Amithaba Bachchana. Je otázkou času, kedy Bollywood naplno dobije svet, vrátane Slovenska. V Rusku či susednom Poľsku už svoje miesto i fanúšikov má.

Autorka: Martina Trginová (Sprievodkyňa v ázijských krajinách a večná optimistka so záľubou v písaní, cestovaní a turistike)

---

Uverejnené texty reprezentujú výlučne názory ich autorov. Edukácia@Internet a Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj (partneri v projekte Global E-learning, zriaďovatelia portálu monda.eu) sa nemusia stotožňovať s názormi či postojmi v nich obsiahnutých.

monda. eu

monda. eu

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Monda.eu je viacjazyčný interaktívny e-learningový portál o globálnych témach s lokálnym presahom. Všetci sme súčasťou jedného sveta a môžeme sa zaslúžiť o to, aby bol lepším miestom pre život. Monda.eu prináša zadarmo informácie z jedenástich oblastí každodenného života (klimatické zmeny, chudoba, rodová rovnosť, migrácia a i.), i cenné rady, ako sa dožadovať svojich práv, či byť občiansky aktívny. Zoznam autorových rubrík:  Globálna ekonomikaRozvojĽudské právaChudobaMigráciaRodová rovnosťObčianska spoločnosťKritické myslenieŽivotné prostredieKlimatické zmenyPríbeh vecíGlobalizácia

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu