reklama

Vo vzduchu cítiť neľahké príbehy tibetských utečencov

Už niekoľko generácií vyrastá v Indii, a predsa sa cítia byť Tibeťanmi. Útek pred útlakom Číny si tí najstarší pamätajú akoby to bolo včera. Vedia, že sa do rodnej vlasti nevrátia. A tak si svoj vlastný Tibet vytvorili v susednej krajine.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

„Jedného dňa napochodovali do našej dediny muži so zbraňami a my sme museli utiecť. Nevedeli sme, čo sa deje. Strávili sme štyri dni v lese. Keď sme sa vrátili, pochopili sme, že tu už nemôžeme zostať,“ popisuje príchod Číňanov do Tibetu 63-ročný Lobsang. Sedíme v jeho kancelárii, uprostred tibetskej usadlosti v indickom mestečku Ravangla. Mal v tom čase osem rokov. Odvtedy žije v Indii. Narodili sa tu všetky jeho deti i vnúčatá. Aj po viac ako päťdesiatich rokoch si však príliš silno udržiavajú tibetskú kultúru a tradície. „Používame tibetský jazyk, jeme tibetské jedlo. Žijeme teda rovnako ako v Tibete, pretože žijeme všetci spolu,“ vraví vedúci Tibetskej usadlosti v Ravangle. „Len oblečenie nenosíme tradičné, ako by sme nosili v Tibete, vidíš, mám oblek,“ ukazuje na svoj outfit. V usadlosti žije približne tisíc Tibeťanov. Je to jedna z 39 oblastí po celej Indii, v ktorej sa koncentrujú utečenci pred pôsobením čínskej vlády. Kohokoľvek sa pýtam, či je Ind alebo Tibeťan – odpoveď je jasná. Cítia sa ako Tibeťania. Aj tí, ktorí sa tu narodili. Po tibetsky hovoria lepšie ako akýmkoľvek miestnym jazykom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tibet je ako väzenie

Podľa Central Tibetan Administration žije v Indii viac ako 95-tisíc Tibeťanov. Príbehy tých najstarších sú takmer indentické. „Kráčali sme iba v noci, aby nás nevideli, cez deň sme sa skrývali v džungli,“ pokračuje v rozprávaní Lobsang. „Mali sme šťastie, veľa ľudí však umrelo. Popadali do rieky, keď kráčali za tmy,“ spomína na detské časy.

Obrázky Dalajlámu a nápisy za slobodu Tibetu, visia na takmer každom dome.
Obrázky Dalajlámu a nápisy za slobodu Tibetu, visia na takmer každom dome. (zdroj: Magdaléna Vaculčiaková)

Pasang, ktorý je vedúcim tkáčskej dielne v usadlosti v Darjeelingu, zase spomína, na prechod zasnežených Himalájí počas zimy. Dostať sa z Tibetu do Indie nebolo, ani nie je pre nikoho jednoduché. A jednoduchá nie je ani cesta opačným smerom. Mnohí zo starých rodičov neveria, že ich deti vôbec niekedy Tibet navštívia. „Tibet je obrovský a má veľké nerastné bohatstvo, Číňania neodídu len tak,“ myslí si Lobsang. Situáciu v krajine jeho pôvodu prirovnáva k väzeniu: „Čína chce zmeniť našu kultúru na čínsky komunizmus. Žiadna sloboda slova, žiadna možnosť veriť. Ľudia sú demotivovaní,“ popisuje. Svoju frustráciu dávajú niektorí najavo aj takými extrémnymi riešeniami, ako je sebaupaľovanie. V priebehu piatich rokov sa na prostesty proti čínskemu pôsobeniu v Tibete upálilo viac ako 120 ľudí. Exulanti to pozorujú z vonku, kde si žijú svoj tibetský život.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Tibetská usadlosť v Darjeelingu je jednou z najstarších v Indii.
Tibetská usadlosť v Darjeelingu je jednou z najstarších v Indii.  (zdroj: Magdaléna Vaculčiaková)

S indickou podporou

Usadlosť v Dardžilingu má všetko. Vchádza sa do nej pomedzi dve modlitebné vlajočky. Hneď po vstupe sú stranách tkáčske a šicie dielne. Až sedemdesiat percent príjmu Tibeťanov v exile tvorí vývoz tradičných vlnených svetrov. V indickej čajovej Mekke je najvýznamnejšia produkcia kobercov. „Tkáme ich z vlny dovezenej z Ladakhu,“ vraví Pasang. Utkať jeden koberec trvá Tibeťanke viac ako tri týždne.

Obrázok blogu
(zdroj: Magdaléna Vaculčiaková)
Niektorí Tibeťania (nie len Tibeťanky) štrikujú svetre, iné tkajú koberce.
Niektorí Tibeťania (nie len Tibeťanky) štrikujú svetre, iné tkajú koberce.  (zdroj: Magdaléna Vaculčiaková)

Centrum v Darjeelingu je jedným z najstarších v krajine. Vzniklo v roku 1959, keď Číňania obsadili Tibet. Jeho súčasťou je obrovské ihrisko, kláštor, škôlky pre deti, i dielne a obchodík. Mladých ľudí je tu minimum. Žijú zväčša vo veľkých mestách, v ktorých študujú. Populáciu teda tvoria prevažne ľudia v dôchodcovskom veku a deti. Niektoré usadlosti, ako napríklad tá v Ravangle, majú vlastné školy. Deti majú vzdelanie zadarmo – vďaka podpore indickej vlády. „Ak by nám indická vláda nepomohla, neprežili by sme tu,“ hovorí Lobsang.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tradičná tibetská medicína

Tibeťania v exile sa živia poľnohospodárstvom alebo výrobou artiklov, ktoré predávajú v Indii, či v zahraničí. Väčšina usadlostí je do veľkej miery sebestačná. Do Indie priniesli Tibeťania aj svoju medicínu.

Kráčam preč z tibetskej dedinky pri Ravangle a vidím nemocnicu. Teda, ono je to vlastne jeden malý domček, kde vás ošetria... či skôr vyliečia. Cez dvere vidím veľké police plné sklenených nádob s malými tmavými guľočkami. Pani na recepcii mi vysvetľuje, že sú to bylinky. Špeciálne namiešané v inštitúte v Dharamsale. Mladá pani doktorka nemá v ordinácii nič viac než stôl a zošit, do ktorého zapisuje diagnózu a predpísanú medicínu. Vyšetrenie prebieha tak, že mi dvomi prstama nahmatá tep na zápästí a vyslovuje problémy, s ktorými sa podľa nej moje telo potýka. A vo všetkom má pravdu...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tibetskej usadlosti je úplne iná atmosféra ako v uličkách indických mestečiek Ravangla či Darjeeling. Tak silno si Tibeťania strážia kultúru, že ju zacítite hneď, ako prejdete bránou. Podobne, ako cítite vo vzduchu a v slovách neľahké príbehy utečencov... 

Magdaléna Vaculčiaková (Autorka je novinárkou na voľnej nohe)

Viac informácií o ľudských právach, ale aj o ďalších globálnych témach, nájdete na e-learningovom portáli www.monda.eu

Obrázok blogu

---

Uverejnené texty reprezentujú výlučne názory ich autorov. Edukácia@Internet a Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj (partneri v projekte Global E-learning, zriaďovatelia portálu monda.eu) sa nemusia stotožňovať s názormi či postojmi v nich obsiahnutých.

monda. eu

monda. eu

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Monda.eu je viacjazyčný interaktívny e-learningový portál o globálnych témach s lokálnym presahom. Všetci sme súčasťou jedného sveta a môžeme sa zaslúžiť o to, aby bol lepším miestom pre život. Monda.eu prináša zadarmo informácie z jedenástich oblastí každodenného života (klimatické zmeny, chudoba, rodová rovnosť, migrácia a i.), i cenné rady, ako sa dožadovať svojich práv, či byť občiansky aktívny. Zoznam autorových rubrík:  Globálna ekonomikaRozvojĽudské právaChudobaMigráciaRodová rovnosťObčianska spoločnosťKritické myslenieŽivotné prostredieKlimatické zmenyPríbeh vecíGlobalizácia

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu